Katse kohti KuPSia - ennustan mestaruusjuhlia Kuopioon

Henkinen Savo valtasi mieleni kesällä ja alan muutenkin kääntyä KuPSin kannalle mestaruustaistossa.

Jalkapallon EM-kisojen siirryttyä ensi vuoteen, kesän jalkapalloilullinen kohokohta oli Veikkausliigan kärkiottelu Kuopiossa elokuun alussa. Otteluun valmistauduttiin Kallaveden aalloilla lajin paikallisten asiantuntijoiden johdolla. Samalla tuli rautaisannos Kuopio-tietoa.

Kuopion Savon-Sanomat Areena on muuten oikein tunnelmallinen. Sitä en tiennyt, että se on mäen päällä. Tämänkin asian opin kun ajoimme sinne kaupunkisähköpyörällä. Ainoa vaan, että kaveri oli laittanut epähuomiossa appin asetuksista sähkön pois päältä. Raskasta oli. No liikuntaa tuli ja pumppu oli lujilla, mutta myös ensimmäinen maali meni ohi. Yleisöä oli leppoisana kesäiltana 2 450. Se tuntui suurelta määrältä näinä aikoina. Viihdyin!

Savon matkan aikana kuuntelin Ylen Areenasta erinomaista Olli Haapakankaan kotimaanmatkailuohjelmaa Radiomatkatoimisto Haapasmatkat esittää. Siinä käydään läpi ihan hyviä kesäkaupunkeja. Sarjalla ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa, joskin Varkaus-jaksossa mainitaan jääpallo ja Kämärin urheilukenttä. Mutta siinä soitetaan rap-biisi Henkinen Savo, joka soi toistuvasti pitkin matkaa ja yhdistyi myönteisiin kokemuksiin Kuopiosta ja Savonlinnasta. Voit kuunnella biisin Spotifystä tästä linkistä.

Mutta nyt asiaan. Ottelun käännekohta oli kun KuPS ei saanut peliä tasoihin, vaikka pallo pyöri maaliviivalla. Kun keltamustat tuhrivat muutaman muunkin paikan ja HJK marssi helppoon voittoon, ajattelin, että nyt on nähty kauden käännöskohta. HJK vie vääjäämättä mestaruuden.

Mutta mitä vielä! Nyt lähes kaksi kuukautta myöhemmin mestaruus on omissa käsissä. Kaksi peliä vähemmän pelanneena KuPS on pisteen johtavaa HJK:ta takana. Jäljellä on kuusi peliä, joista kaksi viimeistä alemman kastin TPS:ää ja Hakaa vastaan. Jos KuPS pelaa voittajan lailla, ne kaatuvat helposti.

KuPS on ollut kesän mittaan joustava joukkue. Se sai kesken kauden kovan vahvistuksen, kun entinen kapteeni Petteri Pennanen tuli takaisin Indonesiasta. Pahat kielet miettivät, miten huippupelaaja sopisi jo ennen häntä hitsautuneeseen joukkueeseen. Sekoittaisiko vanha stara muiden pelin. No ei sekoittanut.

Itse asiassa Pennaselle on ollut käyttöä, kun joukkueen ja koko liigan paras pelaaja Ilmari Niskanen lähti ulkomaille Saksaan syyskuun alussa. Vaikka he ovatkin erityyppisiä pelaajia, on johtavan pelaajan tilalle nyt laittaa toinen.

KuPS on äitynyt kovaan voittoputkeen otteluruuhkista huolimatta. Väsymys ei näy otteissa ja joukkue on voittanut Veikkausliigassa seitsemän ottelua peräkkäin. Itse asiassa kaikki tuon HJK tappion jälkeen. Pahin kilpailija HJK on kerännyt viidestä viime pelistä kahdeksan pistettä.

Torstaina KuPS:lla vielä oli yksi keskittymistä häiritsevä muuttuja. Ottelu Romanian mestari CFR Clujta vastaan. Jos sieltä tuliaisena olisi ollut Eurooppa-liigan lohkovaihepaikka, olisivat ajatukset Suomen mestaruudesta voineet karata. KuPS hävisi Cluj-Napocan -kaupungissa pelatun ottelun 3-1. Nyt jäljellä on enää Suomen mestaruus. Vielä KuPSin täytyy kestää otteluruuhkan rasitus. Pelaajia KuPS on kierrättänyt HJK:ta selvästi vähemmän ja avainpelaajat joutuvat pelaamaan käytännössä kaikki pelit.

Toisaalta HJK:n puolustuspeli on virheherkkää. Todisteen voit katsoa tästä linkistä, jossa TPS tuli viimeisellä minuutilla tasoihin. Hyökkääminen on välillä väkinäistä huippupelaajista huolimatta. HJK:lla on myös jäljellä kaksi huippukovaa vastusta, paikallisvastustaja HIFK ja kolmantena majaileva FC Inter.

Tehdään nyt sitten ennuste. KuPS nostelee Veikkausliigan mestaruuspatsasta lokakuun lopussa. Patsas muuten alun perin nimettiin Futura-patsaaksi 1990-luvun alussa pääsponsorin mukaan. Siitä on sentään luovuttu.

Sen verran monipuolista ja iloista KuPSin hyökkäyspeli on, että keltamustien puolella on helppo olla. Ja kun tuo Henkinen Savokin soi edelleen korvamatona.

Jalkapallon Suomen mestaruus ja Veikkausliigan voitto ratkeavat viimeistään sunnuntaina 22. marraskuuta.

Korjattu CFR Cluj-KuPS pelin tulos ja Veikkausliigan voiton päivämäärä 5.10. klo 8.15.