Kaikkien aikojen voitto! - Suomen voitosta Ranskasta seuraa kauaskantoisia hyötyjä

Suomen voittoa seurattiin tarkasti ensi kesän EM-kisojen ja lähipäivien Kansojen liigan vastustajien leireissä.
Michel Euler
Onni Valakari voitti useita kaksinkamppailuja keskiviikkona. Hän myös teki Suomen toisen maalin.

5–0, 7–0 ja muita vastaavia tuloksia veikkailtiin kavereiden kanssa torstaina Ranska-Suomi jalkapallomaaottelun alla. Eivätkä veikkaukset olleet Suomelle voitollisia.

Harva uskoi, että Suomi saisi yhtä maalia. Itsekin totesin joukkueiden esittelyn aikana, että Ranskan maalivahtia kuvissa tuskin enää nähdään.

Tappiomielialaa tuki esimerkki lokakuulta. Silloin tilanne oli vastaava, kova joukkue vastassa harjoituspelissä tärkeiden Kansojen liigan matsien alla. Puolassa Suomi hävisi 5–1.

Kuinka väärässä olimmekaan, ja kuinka onnellisia lopulta siitä. Suomi siis voitti 0–2, jos joku ei vielä ole huomannut.

Ranska lähti toki otteluun kakkosjengillä. Mutta samoin teki Suomikin. Ja on Ranska pelannut sitten ykkös- tai kakkosjoukkueella, tosikisaa tai ystävyysottelua, se on voittanut seitsemän edellistä peliä ja pelannut tappiottomana 12 peliä. Ylipäätään Ranska ei juuri häviä, siksi se on maailmanmestari.

Suomen joukkuepelin taso on noussut monella osa-alueella viime vuosina. Ensin tasavertaisten joukkueiden heikkoihin päiviin osattiin iskeä, sitten loppui lilliputteihin kompastelu. Häviämisen pelko selätettiin ja alettiin kääntää tasaväkisiä tärkeitä kamppailuja eduksi. Voitoista on tullut arkipäivää.

Suuri kysymysmerkki on ollut joukkueen leveys. EM-karsintojen aikana yhden avainpelaajan puuttuminen aiheutti merkittävän riskin.

Vielä Puolassa päävalmentaja Markku Kanerva ei löytänyt oikeita pelaajia tai oikeaa pelitapaa ykkösvaihtoehtojen ulkopuolelta. Nyt hän siinä onnistui. Maalitekijät Marcus Forss ja Onni Valakari olivat tietty oivat pelaajavalinnat, mutta peli oli taktinen mestariteos.

Varsinkin puolustuslinjan tason nosto oli tehtävien selkeyden vuoksi merkittävä. Oikeastaan ainoa nukahdus tuli laituri Ilmari Niskaselle ensimmäisellä jaksolla. Siinä kävi Suomella tuuri, eikä hänkään toista virhettä tehnyt.

Ranska vaihtoi 57. minuutilla kentälle Antoine Griezmannin, N´Golo Kantén ja Anthony Martialin. He ovat jalkapallotaivaan kirkkaimpia tähtiä, jotka nyt pysyivät kurissa. Paine Suomen päädyssä kasvoi, mutta hyvä maalipaikka tuli vasta lopussa Griezmannille, joka laukoi läheltä ohi.

Suomen voittoja juhliessa ja niihin jo tottuneena voi Ranska-pelin merkityksen aliarvioida.

Ranska on maailman jalkapallorankingissa toisena ja hallitseva maailmanmestari. Sen voittoputken katkaiseminen vieraskentällä pelillisesti merkittävän hyvän suorituksen jälkeen on voitto vailla vertaa. Tulos on Suomen jalkapallon historian suurin voitto.

Sitä katsotaan tarkasti ensi kesän EM-kisojen ja lähipäivien Kansojen liigan vastustajien leireissä. Nyt ne tietävät, että Suomi voi voittaa useammalla pelitavalla. Ratkaisijoita löytyy, maalin voi tehdä tiukassa paikassa kuka vain. Saman tietävät myös Suomen pelaajat. Ja mikäs sen mukavampi ammentaa lisää itseluottamusta.

Suomen seuraava vastustaja Bulgaria voitti keskiviikkona Gibraltarin 3-0. Ensi keskiviikkona vastaan tuleva Wales pelasi perjantaina 0-0 tasurin Yhdysvaltoja vastaan. Tuskin kumpikaan sai ottelusta sen suurempaa itseluottamusruisketta. Kansojen liigan lohkon voitto takaa miljoonapotin euroja ja Suomi jahtaa sitä tosissaan.

Tulosta miettii varmasti myös Malick Thiaw. Hän on 19-vuotias ja pelaa Saksan Bundesliigan Schalkessa. Hän voi valita maajoukkueen Suomen, Saksan ja Senegalin väliltä. Thiaw on niin lupaava, että hänestä voi tulla Huuhkajien avainpelaaja vuosiksi. Hän lupasi Ilta-Sanomien haastattelussa pohtia asiaa vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa.

Valmiiksi hävitty pakkopullainen peli siis kääntyi lopulta ikoniseksi suurvoitoksi, jolla voi olla Suomelle jalkapallomaailmassa pitkälle ulottuvat ja myönteiset vaikutukset. Tätä ei me asiantuntemattomat nähty tulevan.

Eipä sen puoleen nappiin mennyt kuukauden takainen ennuste jalkapallon Suomen mestaristakaan. Järkeilin sen olevan KuPs, mutta jäivätkin kolmanneksi.

Taitaa olla parempi jättää ennustaminen kokonaan ja keskittyä harjoitteluun ensi kautta varten. Enää reilu viisi kuukautta treeniä.