Kippis - malja kaikkien aikojen futarille, jota ei pysäytetty edes potkimalla

Puolet Maradonan maaleista tuntui tulevan rankkareista ja vapaapotkuista.
Alessandra Tarantino
Maradonan kuolemaa surtiin Napolissa torstaina.

Eilen illalla lukemattomien jalkapallojoukkueiden WhatsApp-ryhmissä jaettiin miljoonia kertoja videoita. Käytiin läpi vuoden 1986 MM-kisoja ja vuoden 1994 efedriinikäryä.

Muisteltiin kaikkien aikojen jalkapalloilijaa Diego Armando Maradonaa, joka kuoli sydänkohtaukseen 60-vuotiaana.

Maradonan kuolema pysäytti koko jalkapalloilevan maailman. Se pysäytti myös minut ja vietin illan katsomalla Maradona-videoita. Häkellyttäviä, kerta kaikkiaan. Taituruutta kuvaamaan eivät sanani riitä. Keksin kielikuvan, että kun jumala kuolee, tarvitaan enkeli kirjoittamaan siitä.

Seurasin paljon Maradonan vastustajia. Ehkä siksi, että olen pelannut itsekin ylivoimaisia vastustajia vastaan. Siitä myös paljastuivat Maradonan taidot hyvin, niin epätoivoista jahtaamista se oli.

Yksikin raukka harhautettiin neljä kertaa. Hän yritti potkaista Maradonaa kolmesti ja sai hänet lopulta nurin vetämällä housuista.

Vaikka peli oli Maradonan aikana nykyistä hitaampaa, otteet eivät olleet keveämpiä. Päinvastoin. Millaisessa taklausviidakossa Maradona pystyikin pitämään palloa.

Taktiikka näytti olevan, että ensin useampi yrittää hidastaa Maradonaa, kunnes lopulta joku ehti potkimaan hänet nurin.

Eipä ihme, että puolet maaleista tuntui olevan rankkareista ja vapaapotkuista.

Maradonan seuraamiseni alkoi jo ala-asteella. Katsoimme jostain syystä liikuntatunneilla MM-kisojen 1986 Argentiina–Englanti-puolivälieräpeliä videolta monta kertaa. Ärsytti jo silloin, mikä ihmeen kukka kentällä oli, eikä se ei ollut edes keskellä.

Opettaja ymmärsi pelin historiallisuuden, sillä siinä pelissä Maradona teki pohjatyön maineelleen, jonka vuoksi häntä surraan nyt koko maailmassa. Hän teki neljän minuutin aikana jalkapallon historian hävyttömimmän ja kiistanalaisimman maalin. Sen perään heti kauneimman. Niitä ei ainakaan MM-kisoissa ole vieläkään nokitettu.

Katsoin myös videon kaikista Maradonan maaleista italialaisessa Napolissa. Osassa maalivahti ei ehtinyt liikahtaakaan. Välillä veska meni pallon mukana maaliin ja räpiköi verkossa kuin särki pyydyksessä.

Kuten siinä yhdessä, jonka Maradona teki suoraan kulmapotkusta. Piruparka yritti vielä kurottaa, mutta päätyi verkon perille. Se on paskin tunne jalkapallossa, kun syöksyy pallon perässä maaliin ja takertuu verkkoon.

Lopulta nostin maljan kaikkien aikojen futarille. Kippis, olueni tosin oli yhtä kaukana Maradonan päihteiden käytöstä kuin oma urani jalkapalloilijana häneen verrattuna.

Kuollessaan häntä hoidettiin aivoveritulpan lisäksi alkoholismin vuoksi. Kokaiiniin Maradona tutustui Napolissa jo 1980-luvulla.

Monesta on sanottu, että hän tekee kaiken täysillä. Maradona eli tietämistäni ihmisistä kaikkein koviten.

Nyt Maradona muistetaan jalkapalloilijana. Argentiina julisti hänen kuolemansa vuoksi kolmen päivän suruajan. Argentiinalainen valmentaja Andre Villas-Boas ehdotti, että kaikki maailman jalkapallojoukkueet jäädyttävät pelipaidan numeron 10.