Amanda Rantasen ihmeellinen maali ja Helmareiden lento kohti EM-kisoja

Naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit raivasi kovimman vastustajan tieltä EM-kisoihin.
Craig Doyle
Joukkue juhlii Rantasen maalia, joka on jossain syleilyn seassa.

Amanda Rantanen ehti koskea palloon vain kolme kertaa Suomen EM-karsintaottelussa Skotlantia vastaan viime viikolla. Mutta niillä kosketuksilla hän kirjoitti nimensä pysyvästi suomalaisen jalkapallon historiaan.

Itse asiassa Rantanen ehti olla kentällä alle minuutin, kun pallo oli jo häkissä. Ja siihen se peli sitten päättyikin. Rantasen ensimmäinen A-maaottelu oli ohi.

Tuolla viime hetken maalilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. Ensinnäkin se varmisti, että Skotlanti on ulkona EM-kisoista. Toiseksi sen ansiosta Suomen asema parani merkittävästi. Suomen kisareitillä on tiellä enää Skotlantia selvästi heikompi Portugali.

Tällaisia tulevia Rantanen tuskin ehti miettimään. Oma joukkue oli merkittävässä ahdingossa hänen tullessaan kentälle. Suomi oli vajonnut puolustustaisteluun, ja suurimman osan Rantasen kentälläoloajasta pallo oli erittäin lähellä Suomen maalia. Siellä olivat melkein kaikki muutkin pelaajat, ja he törmäilivät toisiinsa, kurottelivat palloa ja heittäytyivät sen eteen. Skotlantilaiset yrittäessään maalia, joka pitäisi heidät kisassa mukana, ja suomalaiset estääkseen sen. Kaikki oli sekavaa.

Rantasen maali oli tosi hyökkääjän maali. Katso maali tästä linkistä. Hän ei suotta tullut puolustuksen avuksi vaan jäi ylös kyttäämään. Olen hänen kanssaan samaa mieltä, jos omaa maalia ei yhdeksällä pelaajalla pysty puolustamaan, ei se onnistu kymmenelläkään. Yksi ylös roikkumaan jäävä myös pakottaa ainakin yhden tai kaksi vastustajaa jäämään pois myllytyksestä. Video ei harmi kyllä näytä kunnolla tilannetta edeltänyttä hässäkkää Suomen päässä.

Ja aina voi tulla purkupallo, jonka haltuun ottamalla voi pelata aikaa ja antaa lepoa muille. Tai sitten voi käydä niin, että oman joukkueen pelaaja saakin lähetettyä pallon vastustajan päätyyn. Ja siihen Rantanen oli valmis! Hän irtosi helposti puolustajista ja oli ensimmäisen pallokosketuksen jälkeen yksin maalivahtia vastaan. Toisella hän yritti jo maalia.

Toivo voitosta ehti jo kadota, sillä Rantasen toinen kosketus oli heikko ja pallo meni suoraan päin Skotlannin maalivahtia Lee Alexanderia. Siitä pallo kuitenkin kimposi suoraan Rantasen naamaan ja tunteiden vuoristorata oli valmis. Pallo pomppi tolpan kautta maaliin.

Koskettavin suomalainen urheiluhetki tänä vuonna, ylivoimaisesti. Sellaisia terveisiä lähetän tammikuun Urheilugaalaan. Yle leikkasi Rantasen maalin pikavauhtia osaksi sykähdyttävin urheiluhetki -äänestystä osaksi Helmareiden voittoa Skotlannista. Videolta voi muuten katsoa ensimmäisen Skotlanti-pelin ainoan maalin. Se on Eveliina Summasen tahtomaali kulmapotkun jälkitilanteesta. Summanen muuten pelasi aivan huimasti molemmissa otteluissa.

Helmarit (lyhenne Helmipöllöistä) muuten on pelannut EM-kisoissa jo kolmesti. Neljäs kerta on katkolla keväällä.

Portugalin voittamalla pitäisi paikan olla selvä. Portugalissa peli päättyi tasan, ja edessä on kotiottelu. Aika on vielä auki, sillä peli on siirretty syksyltä koronan vuoksi. Voitto ole vain Rantasen harteilla. Suomen joukkue on täynnä laatua. Sellaista, joka ei heilu paineen edessä.

Kaiken kapellimestarina on pelannut toppari Natalia Kuikka. Eipä ihme, että hänet valittiin Ruotsin pääsarjan parhaaksi puolustajaksi. Tuore Ruotsin mestari teki juuri sopimuksen Yhdysvaltoihin. Nyt on mahtava tilaisuus seurata 25-­vuotiaan Kuikan nousua peliuran huipulle ja Helmareiden matkaa kesän 2022 kisoihin.