Menetetty ­jääpallokausi

Kari Salonen

Jääpallokauteni voi tänä talvena jäädä saunaillan mittaiseksi. Koronatilanne näyttää nyt nimittäin niin huonolta, että pelejä ei ehkä päästä pelaamaan lainkaan.

Yksi saunailta ehdittiin syksyllä pitää. Silloin ajatuksessa oli vielä huumoria mukana, mutta nyt se vähän masentaa. Laji on kuitenkin erinomainen talven riento. Nyt jäätkin ovat kunnossa, toisin kuin joinain talvina etelässä.

Nyt näyttää siltä, että Helsingissä jatketaan harrastukset keskeyttäneitä rajoituksia tammikuun lopusta. Jos pakotteet jatkuvat helmikuulle, voi nyt ennustettu Siperian puhuri sentään pelastaa kauden viime rippeet. Yleensä maaliskuun toisen viikon jälkeen aurinko sulattaa jäät, vaikka nykyään tekojäällä pelataankin.

Tähän kauteen oli paljon odotuksia. Ensinnäkin huonommin tuskin voisi mennä kuin viime talvena. Silloin emme voittaneet peliäkään. Joukkueemme on ihan hyvä ja vakaa, mutta jää­pallossa on niin vähän harrastajia, että vastassa on aina entisiä liigapelaajia. He ovat niin hyviä, että pärjääminen lajin ulkopuolelta tulevilla pelaajilla on vaikeaa.

Nyt oli suunnitelmissa hakea voittoa vieraspelistä Ruotsista jo syksyllä. Siellä oli jo sovittu peli Somalian maajoukkuetta vastaan. Ilmapiiri oli keväällä korkealla, sillä heitä vastaan voisimme pärjätä. Ruotsin Borlängen kaupungissa tosiaan pelaa jääpalloa Somalian maajoukkue. Siellä on iso somali­yhteisö ja kerran he päättivät perustaa maajoukkueen. Meininki on iloisen innokasta, vaikka voittoja ei tule. Vähän niin kuin meilläkin.

Vaikea on ollut kausi sielläkin. Viimeiset merkinnät peleistä on viime maaliskuulta Venäjän Irkutskista. Siellä pelattiin B-tason MM-kisat. Joukkueen alkuvuosista on muuten tehty hieno elokuva nimeltään Trevligt Folk. Leffa löytyy Viaplayn vuokraamosta.

Lisäksi saimme värvättyä uusia pelaajia. Ehkä piiri­sarjassakin olisi saatu voitto tai tasapeli raavittua.

Vaikka sarjapelejä ei olekaan, pelaamaan on päästy. Talvi on niin hyvä, että luonnonjäitäkin on pitkin kaupunkia. Pipo­lätkää on pelattu ja porukkaa on ollut helppo värvätä. Ja on siellä muitakin! Kentillä on kymmeniä ellei satoja ihmisiä, kaikki iloisesti toistensa seassa. Välillä suosituimmilla teko­jäillä on porukan määrää rajoitettu ja jono on ulottunut kymmeniä metrejä kadulle asti.

Sitä vaan mietin, että miksi ohjattu seuratoiminta on keskeytetty, jos jäälle voi kuitenkin ottaa pari sataa luistelijaa yleisöluisteluun. Jääpallopelissä jalkapallokentän kokoisella kentällä on korkeintaan 30 henkeä, harjoituksissa ei niinkään montaa. Korona ei tarttunut kesällä jalkapallossa tai pesä­pallossa. Eikä niitä ulkojääruuhkia nytkään ole koronalingoiksi todettu.

No, yllättävänä seurauksena on lätkäinnostus. Pitkällä mailalla ulottuu hienosti vaikka mihin. Lajissa on kuulemma harrastesarjojakin. Löytyisikö ensi syksyksi sellainen, missä minäkin pärjäisin? Jalkapalloporukan jääkiekkojoukkueen suunnittelu on aloitettu.