Kevättyöt käyvät kuntoliikunnasta - Aloitan puunhakkuulla ja kaikenlaisella raahaamisella

Halkorantteella tavataan! Taitaa siinä ainakin päivä kulua kun kevättöitä aloitellaan.

Saunapuiden hakkuulla se alkaa, kesäpaikan kevättyöt nimittäin. Tai oikeastaan sahan ja halkaisukoneen raahaamisella rantavajasta riihen rantteelle, kuten Kalle Päätalon kirjoissa halkopaikkaa kutsutaan.

Taisivat nimittäin viimeiset puut rannasta livahtaa syksyllä kiukaaseen, ja nyt olisi kätevä täyttää rantaliiteri kerralla saunapuilla. Veikkaan noin päivän projektia, joten kyllä se kuntoilusta käy.

Puita tilalla kyllä piisaa. Edellinen polvi joutessaan teki niitä liiterit, riihet, ladon ja konehallinkin puolilleen. Vaivaa aiheuttaa nyt se, että puut on mitoitettu pirtin leivinuuniin. Ne ovat siis liian pitkiä ja paksuja kiukaaseen. No, ei tarvitse moneen vuoteen metsästä mennä niitä hakemaan.

Seuraava projekti voisi olla nurmikolle jäänyt kahden kuution multakasan siirto. Tai ehkä koetan siihen saada koneapua, tuntuu aika isolta hommalta kuntoiluksi.

Kun puuhaa riittää muutenkin. Esimerkiksi naapuriin päin karannut laituri pitää raahata takaisin. Se jäi syksyllä kiinni pohjaan, enkä saanut yksin sitä kuiville. Taisi köysi unohtua, ja luonnolla oli enemmän voimaa. Se on kiertänyt pienen vesijättöniemen ja juuttunut pohjaan. Tähän liittyy myös arktinen osuus, sillä vesi on vielä kylmää eikä laituria saavuta kahlaamatta.

Kevään mittaan porrasjuoksu on ollut erittäin hyödyllistä liikuntaa. Kun lihasten kivusta palautumisen jälkeen on tutkaillut oloa, on muutama pitkään vaivannut vamma lieventynyt. Olen tiennyt, että jokin oikeanlainen liikunta auttaisi, mutta sitä oikeaa ei ole ennen löytynyt. Ehkä portaista kohti uutta kevättä jalkapalloilijanakin.

Googlasin kuntoportaat Jämsästä, ja näköjään Kaipolan Vire on talkootyöllä sellaiset rakentanut. 158 askelmaa siis odottaa! Näyttää sijaitsevan Vesitorninkadulla. Sellainenkin paikallisihme sitten tulee nähtyä samalla reissulla.

Kaipolasta puheen ollen, sieltä löytyy vaihtelun vuoksi toiset portaat entisen hyppyrimäen rinteestä. Tiedättehän sen mäen, näkyy pitkälle maisemaan. Käynpä katsomassa, joko ovat portaat romahtaneet, alastulorinne taitaa olla mennyttä.

Toisaalta mietin, että milloinkohan sitä jaksaa lähteä urheilemaan, jos koko päivän tai illan painaa pihatöitä. Viime syksynä olin jo kohtuullisen kouliintunut fyysisesti, sillä kesä toi rutiinia. Nyt takana on kuitenkin talvi toimistotyötä ja koronaveltostumista.

Ehkä otan nyt rauhallisesti aluksi. Pitkäkestoisessa rasituksessa tärkeää on pitää tempo rauhallisena, kestoa nimittäin on luvassa, kun hommat aloittaa. Parin viikon päästä sitten harkitaan työtemmon nostoa. Täytyy kuitenkin ehtiä pelata pihafutista ja saunoa.

Mutta portaisiin karkaan kerran pari viikossa. Se on varma.

Ja toinen varma asia on, että melko pian pitää ruveta virittämään kunnon kisakatsomoa. Jalkapallon EM alkaa Suomen osalta 12. kesäkuuta, ja sitä ennen pitäisi olla pihalla ja mökillä jo aika paljon valmista. Kisojen aikaan työtempo hidastuu. Esimakua siitä on luvassa jo lauantaina, telkkarista tulee EM-kisoihin valmistautuvan Suomen treenipeli Ruotsia vastaan ja Champions -liigan loppuottelu.

Muokattu 26.5. kello 11.20. Viimeisessä kappaleessa oli ensin jääkiekkoa, nyt Ruotsi-Suomi jalkapallopeli. Luulin erheellisesti, että Ruotsi-Suomi olisi jääkiekkoa. Kyseessä olikin Saksa-Suomi MM-lätkä, jota siis en aio katsoa.