Haaveilu on sallittua, vaikka rajat ovat kiinni – eikä matkailu vaadi ulkomaille lähtöä - MT Blogit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Seuraava

Haaveilu on sallittua, vaikka rajat ovat kiinni – eikä matkailu vaadi ulkomaille lähtöä

Korona pakotti monet pohtimaan, vaatiiko matkustaminen aina lähtemistä kauas.
Saara Olkkonen
Korona on saanut suomalaiset pohtimaan kotimaan matkakohteita. Yli tuhat kilometriä pitkässä maassa riittää nähtävää.

Maaliskuun puolivälissä maailma muuttui. Maanantaina juttelin Prahassa ystäväni kanssa siitä, miten aasialaiset turistiryhmät olivat kadonneet katukuvasta. Hyppäsin junaan, ja ylitin Tsekin ja Saksan rajan junalla ilman rajamuodollisuuksia, kuten usein ennenkin.

Kahta päivää myöhemmin Maailman terveysjärjestö julisti covid-19:n pandemiaksi. Aavistin, että pian valtioiden rajat alkavat mennä kiinni, joten varasin heti lennon Suomeen.

Muutamaa kuukautta myöhemmin tiedämme, miten korona on vaikuttanut matkailuun: kaikin tavoin. Pandemia jätti lentokoneet maahan ja risteilijät satamiin, tyhjensi majoitusliikkeet ja autioitti nähtävyydet.

Viime vuosikymmenellä aloin suunnitella seuraavaa matkaa aina, kun olin palannut edelliseltä reissulta. Korona on muuttanut tulevien matkojen suunnittelun tulevista matkoista haaveiluksi, eikä sekään ole huono vaihtoehto.

Ensinnäkään haaveilu ei maksa mitään. Yksi lukee matkaoppaita ja suunnittelee koronanjälkeisiä matkojaan, toinen tekee inventaariota viime vuosikymmenen lomakuvistaan ja kolmas matkailee Google Street View’n avulla maailman äärissä.

Toinen ratkaisu akuuttiin matkakuumeeseen on ihastella kotimaata. Suomalaiset ovat jo hypänneet sankoin joukoin pyörän selkään lähimaastoa kartoittamaan, ja kesästä 2020 povataan kaikkien aikojen mökkikesää.

Aiemmin puhuin matkustamisesta vain, jos olin aikeissa poistua Suomen rajojen ulkopuolelle. Olen toki liikkunut paljon myös Suomessa, mutta en ole mieltänyt sitä matkustamiseksi. Tällainen ajattelutapa on tietenkin väärä ja joutaa etenkin korona-aikana romukoppaan.

Jos matkailun kriteerinä pitää poistumista tavallisesta arkiympäristöstä virkistymisen ja uusien kokemusten vuoksi, sitä ei todellakaan tapahdu pelkästään ulkomailla.

Pari vuotta sitten kävin saarella, jossa vuokrasin pyörän, söin paikallisia herkkuja ja kävin hiekkarannalla uimassa. Myös viime vuonna kävin saarella, jossa vuokrasin pyörän, söin paikallisia herkkuja ja kävin hiekkarannalla uimassa.

Ensin mainittu saari oli North Stradbroke Island Brisbanen edustalla Australiassa. Toinen saari oli Ahvenanmaa. Miksi australialaissaarella käyminen olisi enemmän matkailua kuin se, että lounaissuomalainen käy lounaissuomalaisella saarella, jos kummallakin saarella tekee kerran samoja asioita?

Sitä paitsi Suomessakin voi matkustaa varsin kauas: suurimmalla osalla suomalaisista on enemmän matkaa Tunturi-Lappiin kuin Pietariin, Riikaan tai Tukholmaan.

Seuraava