Koti voi olla kotiosoite tai jotain ihan muuta – kokemus kodista vaikuttaa siihen, milloin ihminen on mielestään matkalla - MT Blogit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Edellinen

Koti voi olla kotiosoite tai jotain ihan muuta – kokemus kodista vaikuttaa siihen, milloin ihminen on mielestään matkalla

Kotiutuminen voi käydä helposti, vaikka koti ei ajatusten tasolla helposti siirtyisikään.
Jaana Kankaanpää
Koti voi olla oma mansikkapaikka tai punainen tupa tai sitten jotain ihan muuta: vaikka koko maailma.

Milloin ihminen on kotona ja milloin matkalla?

Tähän on helppo vastata, jos koti on se osoite, jossa asuu vakituisesti. Jos kyseisestä paikasta poistuu, on todennäköisesti esimerkiksi kauppa-, työ-, loma- tai mökkimatkalla.

Olen huomannut, että koti on äärettömän monitulkintainen sana. Yhdelle koti on se paikka, jossa suurin osa omista huonekaluista sattuu kulloinkin olemaan. Jollekin koti tarkoittaa aina esimerkiksi syntymäkotia, vaikka elämä veisi minne päin maailmaa tahansa.

Maailma on täynnä nomadeja, joille koti voi olla vaikka maa, maanosa tai koko maailma.

Itse en pidä lomakkeista, joissa kysytään kotikuntaa. Saatan olla kirjoilla missä päin Suomea tai maailmaa tahansa, mutta en välttämättä koe senhetkistä asuinpaikkaani kodikseni.

Vaikka koti on minulle voimakas sana, kotiudun kyllä helposti millaiseen väliaikaiseen asumukseen tahansa.

Olen muuttanut kymmenen viime vuoden aikana niin monta kymmentä kertaa, että minulle on herttaisen yhdentekevää, ympäröivätkö minua omat huonekaluni vai olenko vuokrannut kalustetun asunnon. Kotiudun myös reissussa ripeästi vaikka kaverin sohvalle tai kapselihotelliin.

Kun on matkalla, voi kokea samalla olevansa myös kotona tai ainakin kotiutunut erinäisiin paikkoihin varsinaisen kodin ulkopuolella. Mökki on itsestäänselvä esimerkki, mutta myös moni karavaanari kokee varmasti asuntovaunun tai -auton toiseksi kodikseen.

Maailmalla on joitain paikkoja, joissa olen käynyt niin usein, että olen kotiutunut niihin, vaikka en ole koskaan niissä asunut. Yksi tällainen paikka on tšekkiläisten ystävieni asunto Prahassa. Osaisin kulkea sinne vaikka unissani ja tiedän, missä he säilyttävät mitäkin tavaraa.

Kotoisan paikan ei välttämättä tarvitse olla edes asunto. Omaa sielunmaisemaani ovat peltoaukeat ja mäntymetsät, ja ne tuovat kotoisan tunnelman missä päin maailmaa tahansa.

Koska kaksoiskansalaisuus on jo vanha keksintö ja kaksoiskuntalaisuuden mahdollisuuttakin väläytellään säännöllisin väliajoin, miksei ihmisellä voisi olla sanaston tasolla kahta tai useampaa kotia.

Yhdysvaltoihin muuttanut suomalaisystäväni listasi juuri, mitä kaikkia ruokia hän Suomesta kaipaa. Kun ruisleivän, lohikeiton, salmiakin tai nakkikastikkeen himo iskee maailmalla, ajatukset vievät kotiin – tai toiseen kotiin.

Edellinen