Matkaajan paras ystävä kulkee selässä, ja rinkkaan pakattu oikeanlainen kangas pelastaa lähes galaktisilta ongelmilta

Kun rinkka selässä kulkemiseen tottuu, matkalaukkuelämään on vaikea enää palata.
Tuovi Mäkipere
Ohuista puuvillakankaista on matkalla moneksi. Tällä kertaa violetti kangas päätyi alustaksi ja värikkäästä liinasta tuli improvisoitu tyynyliina.

Matkustin viimeksi matkalaukun kanssa vuonna 2013. Olin jo sitä ennen rakastunut rinkka selässä reissaamiseen, mutta ajattelin antaa matkalaukulle uuden mahdollisuuden.

Vuoden 2013 kokeilun jälkeen luovuin matkalaukkumatkaamisesta ja olen säilyttänyt matkalaukussa talvikenkiä.

Jokainen toki matkustaa ja pakkaa tyylillään, mutta itselleni rinkka on itsestäänselvä ykkösvalinta, vaikka en harrastakaan sitä varsinaista rinkkamatkailua, eli vaeltamista.

Rinkan ylivoimaisuuteen on matkoillani monia syitä. Ensinnäkin reissaan yleensä kerralla useissa kohteissa ja olen tien päällä monta viikkoa tai jopa kuukautta kerrallaan.

Lisäksi rinkka kulkee selässä myös portaissa, mukulakivikaduilla ja muissa paikoissa, joissa matkalaukun kanssa liikkuminen on hankalaa. Olen myös huomannut, että kaltaiseni sintti ylettyy nostamaan junan hattuhyllylle helpommin rinkan kuin matkalaukun.

Rinkka asettaa kätevästi rajat sille, kuinka paljon roinaa voin ottaa mukaan. 50 litraan mahtuu riittävästi, mutta ei liikaa. Tavaramäärä tulee karsittua tolkulliseksi jo ennen matkalle lähtöä, sillä jokaisen esineen mukaan ottamista joutuu punnitsemaan tarkkaan.

Rinkka on varsinainen tilaihme, kun sen oppii pakkaamaan oikein. Olen huomannut, että tarvitsemani tavaran määrä on lähes vakio, olinpa reissussa viikon tai puoli vuotta.

Mahdollisimman kevyet, ohuet ja helposti kuivuvat vaatteet ovat itsestäänselvä valinta rinkkamatkaajalle. Itse pakkaan vaatteet tiiviiksi rulliksi ja lajittelen ne ohuissa kangaskasseissa rinkkaan.

Kun esimerkiksi housut, paidat ja alusvaatteet ovat jo valmiiksi omissa pussukoissaan, tarvittava vaateyksilö on helppo löytää.

Jos joku vaatteeni on niin reikäinen tai totaalisen kulahtanut, ettei siitä ole iloa enää edes korjattuna tai kirpputorilla, laitan kyseisen vaatteen jemmaan seuraavaa matkaa varten, jos arvelen, että se kestäisi vielä matkan ajan. Kun jätän täysin palvelleen vaatteen matkan varrella roskiin, saan samalla tilaa mahdollisille loppumatkan tuliaisille.

Minulla on rinkan sivutaskuissa aina vakiovarustuksena tietyt tavarat, joita en pura taskuista matkojen välissä. Seuraavaa matkaa varten pakkaaminen nopeutuu huomattavasti, kun tietty varustus on jo paikallaan.

Vakiovarustukseeni kuuluu esimerkiksi kokoontaittuva kulho, muki, lusikka-haarukka, kuorimaveitsi, hedelmäveitsi, hieman tiskiainetta vanhassa filmipurkissa ja pieni pesusieni. Lisäksi minulla on aina matkassa pari perusjuttua, kuten otsalamppu, joka on kätevä valonlähde monessa paikassa, sekä hieman pyykinpesuainetta ja muutama metri ohutta pyykkinarua akuuttia nyrkkipyykkäystarvetta varten.

Erityismaininnan annan ohuille puuvillakankaille, joita olen kerännyt hyvän reservin. Keskiverron kylpypyyhkeen kokoinen, mahdollisimman ohut puuvillakangas ei paina paljoa eikä vie juuri tilaa. Lisäksi kyseiset rätit kuivuvat nopeasti. En ole ostanut kankaitani mistään tietystä paikasta, vaan olen löytänyt erinomaisia yksilöitä esimerkiksi kirpputoreilla myytävien huivien ja verhojen joukosta.

Ohuet puuvillakankaani käyvät tuhanteen ja yhteen käyttötarkoitukseen. Kankaasta saa taiottua esimerkiksi pyyhkeen, huivin, hameen, tyynyliinan, piknik-alustan, kangaskassin, näköesteen tai niskatyynyn. Noin niin kuin muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Puuvillakankaiden monikäyttöisyys vetää vertoja sille, miten Douglas Adamsin teoksessa Linnunradan käsikirja liftareille kuvataan galaktisten peukalokyytiläisten pyyhkeitä. Avaruuden halki matkatessa pyyhkeestä saa muun muassa purjeen, lähitaisteluaseen tai merkinantovälineen.

Toivon toki, etten joudu käyttämään puuvillakankaitani yhtä monipuolisesti kuin tähtitaivaan peukalokyytiläiset.