VFR-matkailu voi kuulostaa erikoiselta, mutta suurella osalla ihmisistä on kokemusta siitä

Jos sukulaisen sohvalla majailusta haluaa puhua matkailun termein, voi kertoa harrastavansa VFR-matkailua.
Pasi Leino
Sukulaisten ja ystävien luona yöpyminen ei näy majoitusliikkeiden tilastoissa.

Viime vuonna päädyin pöytäseurueeseen, jossa muut keskustelijat puhuivat VFR-matkailusta. En kuitenkaan itse tiennyt, mistä sellaisessa matkailussa on kyse.

Pöydän alla kännykällä suoritettu pikainen googlaus osoitti, että kirjaimet VFR tulevat sanoista Visiting Friends and Relatives, siis ystävien ja sukulaisten luona vierailu. Googlauksen jälkeen pystyinkin jo osallistumaan keskusteluun. VFR-matkailua on nimittäin tullut harjoitettua runsain määrin.

Aloin oikein miettiä, kuinka usein olen Suomessa liikkuessani yöpynyt jossain sellaisessa paikassa, jossa yöpyminen maksaa. Muistiani oikein pinnistelemällä sain kasaan viisi hotellissa, hostellissa, vuokramökissä tai Airbnb-majoituksessa vietettyä yötä viiden vuoden ajalta.

Samalla aikavälillä olen koisinut Suomessa ystävien ja tuttavien sohvilla, vieraspatjoilla, ilmapatjoilla tai retkipatjoilla kymmeniä öitä. Yleensä vierailun syynä on ollut ystävien tapaaminen, toisinaan pitkä työmatka.

Ulkomailla olen tietenkin maksanut majoittumisestani useimmissa kohteissa. VFR-matkailu on minulle kuitenkin tuttua myös ulkomailta. Tässä vaiheessa pitänee tosin lisätä, etten ole käynyt korona-aikaan ulkomailla.

Ulkomaisten ystävien luona majailu on tarjonnut minulle useita hienoja mahdollisuuksia kurkistaa paikalliseen, tavalliseen elämänmenoon.

Unohtaa ei pidä myöskään ruokaan liittyvää ruohonjuuritason kulttuurivaihtoa. Muistelen edelleen lämmöllä esimerkiksi kotitekoista paellaa, tiramisua, knöödeleitä, kimchiä ja monia muita makunautintoja, joista olen päässyt osallisiksi ulkomaisten ystävieni ruokapöydissä. Vaihtokauppana olen kokkaillut mahdollisimman suomalaisia sapuskoja niistä aineksista, joita kussakin maassa on ollut tarjolla.

Kaikkiaan kynnykseni kysyä tutuilta sohvamajoituspaikkaa on hyvin matala. Vastaavasti oma oveni on usein ollut avoinna vierailijoille.

Veikkaisin, että tänä vuonna VFR-matkailu on ollut tavallista yleisempää. Näin korona-aikaan kotimaanmatkailu on muutenkin rikkonut ennätyksiä, mutta ymmärrettävästi kaikki kotimaassa liikkuvat henkilöt eivät suinkaan yövy majoitusliikkeissä, joista saadaan matkailijaluvut virallisiin tilastoihin.

Vaikka VFR-matkailijat eivät majoittumisestaan todennäköisesti maksa muuta kuin kahvipaketin isäntäväelle, he ovat silti potentiaalisia asiakkaita paikallisissa kaupoissa, kahviloissa ja kulttuurikohteissa.

Koronan runtelemille yrityksille kaikki asiakkaat ovat varmasti yhtä tervetulleita riippumatta siitä, ovatko he nukkuneet edeltävän yön hotellissa vai serkun sohvalla.