Video: Metsästysasetuksen muutos päästi bassetitkin ajamaan hirvieläimiä – tämän ranskalaisen rodun vauhti häviää vain hieman matalajalkaisemmille roduille - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Video: Metsästysasetuksen muutos päästi bassetitkin ajamaan hirvieläimiä – tämän ranskalaisen rodun vauhti häviää vain hieman matalajalkaisemmille roduille

Jahtikuksa pääsi seuraamaan koirien työskentelyä Paraisille.

Varsinais-Suomessa, Paraisilla riittää pieniä sorkkaeläimiä. Peura - ja kauriskanta on runsas. Mäyräkoirilla tapahtuva ajojahti on tuttua alueen metsästäjille, mutta jahtiin halutaan hieman lisää vauhtia.

Metsästysasetuksen muutos mahdollisti maksimissaan 39 senttiä säkäkorkeudeltaan olevien ajavien koirien käytön hirvieläinten metsästyksessä. Paraisilla kokeiltiin Petit Basset Griffon Vendeen rotuisia pikkubassetteja.

Bassetit ovat kokeilusta ihmeissään. Niitä kun on kielletty aiemmin ajamasta pieniä hirvieläimiä, mutta nopeasti karvaiset pitkäkorvat ovat oppineet uusille tavoille. Basseteilla on kuuluva haukku ja tehokas haku. Vendeenin pikkubassetit ovat pitkänomaisia ja ketteriä metsästyskoiria.

Rotu juontaa juurensa aina 1500-luvulle saakka. Vendeenin alue Ranskassa on kuuluisa vaikeakulkuisista maastoistaan, ja bassetit eivät säikähdä tiheimpiäkään pensaikoita. Uudet rodut tulevat nyt mukaan asetustekstin muutoksen myötä. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka mäyräkoiriin tottuneet metsästäjät suhtautuvat muihin hitaasti ajaviin matalajalkaisiin.

Jahtikuksa pääsi seuraamaan koirien työskentelyä, ja kaatojahan siitä seurasi. Bassetit ovat alun perin ranskalaisia metsästyskoiria, ja niitä käytetään yleisesti ajueessa tai pareittain.

Toki Basset yksinkin peura-ajosta selviää. Ajot etenevät hieman suoraviivaisemmin kuin mäyräkoirilla yleensä. Ajonopeus on kuitenkin vain hieman matalajalkaisempia suurempi. Myös nuoret pörröiset karvabassetit pääsivät tutkimaan saaliskauriita Paraisilla, ja niin metsästäjät kuin koiratkin vaikuttivat tyytyväisiltä uusien säännösten suomiin mahdollisuuksiin.

Lue lisää

Osaatko hoitaa koirasi kesähaavereita? Eläinlääkäri kertoo, mitä kannattaa tehdä, jos vaikkapa kyy on purrut koiraasi tai koira on juonut sinileväistä vettä

Etätyö toi myös koiraongelman Ruotsiin

Vapaana ollut isokokoinen koira tunkeutui aitaukseen ja tappoi lampaan Rovaniemellä

Helteet tulivat Pohjolaankin – näin koiranomistaja voi suojata karvaista ystäväänsä auringon ja lämmön aiheuttamilta vaaroilta