Erä

Video: Tiheä tieverkosto, suurpetovaara ja ajan puute ovat laittaneet suomenajokoiran ahtaalle – Kari Kuparisen Jyry edustaa hiipuvaa rotua

Ajokoiraharrastus on hiipumassa osana suomalaisen maaseudun kulttuuria.

Suomenajokoira on maailman paras ajokoira. Suomalainen ajokki on kaikille tuttu ja takavuosina sellainen löytyi maaseudulla joka talosta.

Ajokin rekisteröinnit ovat laskeneet ja syitäkin siihen löytyy. Osansa ilmiön taustalla on tiheällä tieverkostolla, suurpetovaaralla ja ajan puutteella. Muut metsästyskoirat nousevat ja ajokoira laskee. Tästä herääkin kysymys siitä, onko aika ajanut ajokoiraharrastuksen ohi.

Tampereen eteläpuolisen Suomen johtava ajokoiramies on Kari Kuparinen. Ajokoira Jyry ja Kuparinen antavat ajokin sulosävelillä musiikkia Lopen takametsiin.

Koirakon elämisestä ja olemisesta kuvastuu molemminpuolinen kunnioitus ja luottamus, ehkä jopa rakkaus.

Oli miten oli, ajokoiraharrastus on hiipumassa osana suomalaisen maaseudun kulttuuria. Tilalle tulee ehkä jotain muuta. Vai tuleeko sittenkään? Mindfullness ja rauhallinen elämänmeno kiehtoo kiireistä nykyihmistä. Ajokoiraharrastus taas tarjoaa luontoyhteyttä, eläimen kanssa tapahtuvaa yhteispeliä ja jännitystä. Kiire ei saa kuitenkaan olla.

MT-Jahtikuksa kävi kuuntelemassa ajokoira Jyryn ajoa ja Kari Kuparisen vauhdikkaita mietteitä harrastuksen nykytilasta. Tarinan sivuosassa esiintyy myös paluuperiään tekevä vitivalkoinen ristiturpa eli jänöjussi.

Lue lisää