Joka kymmenes maastossa liikkuja rikkoi lakia viime vuonna – luvaton kelkkailu yleistynyt - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Joka kymmenes maastossa liikkuja rikkoi lakia viime vuonna – luvaton kelkkailu yleistynyt

Metsähallituksen erävalvonta tarkasti viime vuonna 8 700 maastossa liikkujaa.
Metsähallituksen mukaan monen kelkkailijan tavoissa on parantamisen varaa.

Metsähallituksen erävalvontaraportin mukaan viime vuonna joka kymmenes maastossa liikkuja rikkoi lakia. Tavallisimmin rikkeisiin syyllistyivät kalastajat.

Metsähallituksen erävalvonta tarkasti viime vuonna 8 700 maastossa liikkujaa. Heistä joka kymmenes oli liikkeellä ilman harrastukseen tarvittavaa lupaa tai ei muulla tavoin noudattanut lainsäädäntöä.

Metsähallitus painottaa, että tarkastetuista kalastajista 84 prosenttia kalasti täysin luvallisesti ja lain kirjaimen mukaan. Niillä, jotka laittomuuksiin sortuivat, tyypillisiä rikkeitä olivat pyydysten puutteellinen merkintä ja kalastonhoitomaksun laiminlyönti. Metsästäjillä lupa-asiat olivat kalastajia paremmin hallussa, sillä 96 prosenttia metsästäjistä selvisi tarkastuksesta puhtain paperein. Metsästäjillä tyypillisimmät rikkeet olivat aseen kuljettaminen väärin ajoneuvossa sekä puutteellinen suojavaatetus hirvijahdissa.

Kun erävalvonnan raporttia tarkastelee prosenttien valossa, eniten parannettavaa oli maastoliikenteessä. Liikkujista 74 prosenttia oli kuitenkin liikkeellä luvallisesti ja laillisesti. Erävalvontaraportista paljastuu, että luvaton kelkkailu urien ja reittien ulkopuolella on yleistynyt. Toisaalta loppukesästä ja syksyisin ongelmana on mönkijöiden luvaton käyttö sieni- ja metsästysretkillä.

Metsähallitus muistuttaa, että maastoliikenteeseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Rikkeiden osuus on pysynyt viime vuosina kymmenen prosentin tuntumassa, kun mukaan lasketaan kaikki erävalvonnan tekemät tarkastukset. Vielä kymmenen vuotta sitten rikkeiden osuus tarkastuksista pysytteli seitsemän prosentin tienoilla.

Lue lisää:

Kelkoilla rellestetään luvatta yksityismailla – mainonta houkuttaa umpihankeen

Kalastusrikkeiden määrä on kasvanut 2010-luvulla – silti yhä harvempi kalastaa ilman kalastonhoitomaksua

Kelkalla taimikkoon ja mönkijällä marjaan – luvaton maastoliikenne rehottaa

Lue lisää

Haluatko vaikuttaa kansallispuistoihin ja Metsähallituksen tulevaisuuden palveluihin? Nyt etsitään osallistujia retkeilijäyhteisöön

Metsähallitus suunnittelee Suomeen mittavia tuulivoimahankkeita osana ilmasto-ohjelmaansa

Tiedätkö, mitä avotuli oikeasti tarkoittaa? Sen määritelmä on laajempi kuin olet ehkä luullut

Koronakevät on innostanut myös metsästäjiä: Kanalinnustuksen kausilupia haettiin enemmän kuin koskaan ennen