Erä

EU-parlamentti käsitteli esitystä, joka olisi voinut kieltää riistalihan myynnin Euroopassa

Ehdotuksen teki radikaalivasemmiston edustajien muodostama europarlamenttiryhmä.
Riitta Mustonen
Ehdotus olisi voinut haitata esimerkiksi hirven ja peuran lihan myyntiä. 

Euroopan parlamentissa äänestettiin koronakriisin varjolla esityksestä, joka olisi saattanut kieltää riistalihan myynnin Euroopassa, tiedottaa Suomen Metsästäjäliitto. Esitys ei kuitenkaan mennyt viime perjantain äänestyksessä läpi, vaan parlamentti hylkäsi sen.

Esityksessä oli myös muita kohtia, joka olisivat vaikuttaneet riistaeläinten kauppaan, kulutukseen ja hallussa pitämiseen. Ehdotus olisi voinut haitata esimerkiksi hirven ja peuran lihan myyntiä. 

Ehdotuksella olisi voinut olla kauaskantoisia vaikutuksia metsästykseen ja luonnonsuojeluun Euroopassa ja maailmanlaajuisesti, todetaan Metsästäjäliiton tiedotteessa.

Parlamentissa ehdotuksen teki radikaalivasemmiston edustajien muodostama europarlamenttiryhmä, eli Euroopan yhtynyt vasemmisto / Pohjoismaiden vihreä vasemmisto.

Ehdotuksen perusteena käytettiin riistaeläintuotteisiin liittyvää zoonoosiepidemioiden riskiä. 

Euroopan metsästäjäjärjestö FACEn mukaan tarvetta muutoksille ei EU:ssa tällä hetkellä ole, sillä riistaeläimiin liittyvä lainsäädäntö on jo tällä hetkellä hyvin säädeltyä.

FACE oli yhteydessä europarlamentaarikkoihin ja kertoi ennen äänestystä kieltoesityksen taustat ja vaikutukset riistanlihan kaupalle.

Lue lisää

Tuore tutkimus osoittaa: Piennisäkkäät ovat tiloilla tautiriski, mutta niiden omista taudeista harva uhkaa kotieläimiä

Kommentti: Johtopäätöksiä riistalaukauksen hyvyydestä tai huonoudesta ei pysty tekemään vain lyhyen Facebook-videon perusteella

Romukasat pois nurkista ja loukut tilalle – haittaeläinten torjunta voi säästää kotieläintilan taudilta

Eteläpohjalainen yritys osti tuhansia kiloja ulkomaista riistalihaa ja myi kotimaisena hirvenä, porona tai peurana – sama temppu tehtiin lampaanlihalla