Erä

Video: Hyljejahdissa tarvitaan muutakin kuin intoa – kainuulaismetsästäjät kohtasivat reissullaan entisaikojen haasteet

Matkan aikana vahvistui käsitys Pohjanlahden kasvaneesta itämeren norppakannasta.

MT Jahtikuksan kainuulaismetsästäjät saivat uskomattoman hyljejahtikokemuksen ja samalla muistutuksen siitä, että luonnosta ei mitään oteta, kaikki annetaan. Entisaikojen hyljejahdin haasteet nousevat herkästi pintaan ahtojäillä toimittaessa. Aikoinaan jahtireissu saattoi kestää viikkoja, jopa kuukauden. Metsästäjät olivat silloin täysin jäiden armoilla.

Matkan aikana vahvistui käsitys Pohjanlahden kasvaneesta itämeren norppakannasta. Lyhytkuonoisia Itämeren norppia eli pohjanlahden norppia tavattiin merellä runsaasti. Lieneekö keli ollut syynä hallihavaintojen vähyyteen? Samalla tuli todettua sekin, että hallijahdissa tarvitaan muutakin kuin intoa.

Jääpeitteen aikana oman haasteensa hyljejahtiin tuo liikkuminen. Jää estää veneenkäytön tehokkaasti, eikä ahtojäillä käveleminen ole vaaratonta sekään. Kainuulaismetsästäjät varmistivat turvallisuuttaan innovatiivisesti. Heikkohermoisen laji hylkeenpyynti ei kuitenkaan ole.

Euroopan Unionin asetuksen taannoin kieltämä hyljetuotteiden kauppa hiertää metsästäjiä, vaikka saalis Pohjanmereltä jäikin tällä kertaa laihaksi. Halli eli harmaahylje on tällä hetkellä niin runsaslukuinen, että saaliin kaupallisen hyödyntämisen kielto jättää suuren merinisäkkään jahdin puuhasteluksi.

Jos kielto saataisiin purettua, voisi useampikin luonnonvarayrittäjä saada hylkeestä raaka-ainetta vaatteisiin ja muihin turkistuotteisiin. Rasvaa voisi hyödyntää monissa erikoistuotteissa ja lihaa voitaisiin jalostaa erikoisherkkuna. Lisääntyvä pyyntipaine voisi myös auttaa luonnonvaraisten kalakantojen hoitoa.

Kevään aikana 16 jaksoa kalastusta, metsästystä ja muuta eräasiaa - katso eräohjelma MT Jahtikuksa täältä.

Lue lisää

Video: Nyt oli tuuria matkassa – Janne Suvanto osui kuin osuikin pahasti puun takana olleeseen teereen

Video: 12-vuotiaalle Atte Saariselle metsästyksessä saalis ei ole tärkeintä – "Parasta tässä on, että saa olla luonnossa"

Video: Jahtipäällikkö Patrik Lindfors kertoo, mitä erityistä on villisian metsästyksessä, jos se tehdään kyttäysmenetelmällä

Video: Aki Kosusen evästauon alku sai erikoisen käänteen, kun metsäkoneen valokeilaan käveli ihka oikea susi – "Kai se uteliaisuuttaan tuli paikalle"