Elintarvikesilakan tuottajahinta nousi 0,32 euroon kilolta – silakkasaalis oli viime vuonna 113 miljoonaa kiloa - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Erä

Elintarvikesilakan tuottajahinta nousi 0,32 euroon kilolta – silakkasaalis oli viime vuonna 113 miljoonaa kiloa

Vuonna 2019 kolmannes silakkasaaliista ja yli puolet kilohailisaaliista purettiin Suomen ulkopuolelle Ruotsin, Tanskan ja Viron satamiin.
Jaana Kankaanpää
Saaliin hintojen nousu painottui elintarvikesilakoihin, eli isoihin silakoihin, joita käytetään kotimaisten silakkafileiden ja savusilakoiden raaka-aineena.

Merialueen kaupallisen kalastuksen kokonaissaalis oli 135 miljoonaa kiloa vuonna 2019. Se oli runsaat 12 miljoonaa kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Saalis koostui pääosin avomereltä troolilla pyydetystä silakasta ja kilohailista, tiedottaa Luonnonvarakeskus (Luke).

Rannikolla valtaosa kalastajista pyydysti rysillä ja verkoilla. Rannikkokalastuksen määrä pieneni edelleen, mutta siitä huolimatta joidenkin lajien saalis kasvoi.

Luken tilaston mukaan silakkaa kalastettiin viime vuonna 113 miljoonaa kiloa eli 14 miljoonaa kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kilohailisaalis pysyi yhtä suurena kuin edellisenä vuonna, 16 miljoonassa kilossa.

Suomelle asetetusta silakan saaliskiintiöstä täyttyi 90 prosenttia, kilohailikiintiö kalastettiin kokonaan.

"Vuonna 2019 kolmannes silakkasaaliista ja yli puolet kilohailisaaliista purettiin Suomen ulkopuolelle Ruotsin, Tanskan ja Viron satamiin. Ulkomaille puretun silakan määrä on kasvanut, sillä edellisvuonna silakkasaaliista purettiin Suomen ulkopuolelle viidesosa, 20 miljoonaa kiloa", kertoo yliaktuaari Pirkko Söderkultalahti Lukesta.

Saaliin arvo oli 36 miljoonaa euroa kalan verottomien tuottajahintojen perusteella laskettuna. Taloudellisesti tärkein laji oli silakka, seuraavina kilohaili, siika, ahven ja muikku.

Elintarvikesilakan hinta jatkoi edelleen nousuaan. Vuonna 2019 elintarvikesilakan hinta oli 0,32 euroa kilolta, kun se edellisenä vuonna oli 0,27 euroa kilolta.

"Hintojen nousu painottui isoihin silakoihin, joita käytetään kotimaisten silakkafileiden ja savusilakoiden raaka-aineena. Sen sijaan rehuksi päätyvän teollisuussilakan hinta laski hieman edellisvuodesta turkistalouden laskusuhdanteen vuoksi", toteaa tutkija Antti Takolander Luonnonvarakeskuksesta.

Kaupallinen kalastus merellä -tilasto perustuu Varsinais-Suomen ely-keskuksen ja Ahvenanmaan maakuntahallituksen keräämiin rekisteritietoihin.

Kaikki kaupalliset kalastajat ovat velvollisia ilmoittamaan saaliinsa aluksen koosta ja saalislajista riippuen joko suoraan mereltä, 48 tunnin kuluessa saaliin purkamisesta tai kalastuskuukautta seuraavan kuukauden 20. päivään mennessä.

Isoimmissa aluksissa on satelliittiseurantalaitteisto, jonka avulla seurataan aluksen liikkeitä. Kalan tuottajahintatiedot kerätään ely-keskuksen rekisteristä sekä yrityksiltä, jotka ostavat kalaa kalastajilta.

Lue lisää

Silakkapihvipelti

Avustus ei ruuhkauta rannikon hyljejahtia

Vahinkoa aiheuttavien ammuttujen harmaahyljeurosten kuljettamisesta ja käsittelystä aletaan maksaa avustusta – luonnonsuojelujärjestöt moittivat tapporahajärjestelmäksi

Silakkaa ympäristöystävällisempää ja terveellisempää ruokaa saa hakea – näin marinoit sen leivän päälle