Erä

Naaraskarhun etukäpälään oli jäänyt Lieksassa pienpetopyyntiin tarkoitettu rauta – eläin jouduttiin lopettamaan, sen mukana kulkeneet erauspennut ovat nyt omillaan

Alun perin poliisi määräsi myös nuoremmat karhut lopetettavaksi, koska niiden epäiltiin olevan tämän kevään pentuja.
Lari Lievonen
Arkistokuva vuoden 2019 karhujahdista ja kaadolla valvontakäynnillä käyneestä poliisipartiosta.

Itä-Suomen poliisille tehtiin keskiviikkona ilmoitus loukkaantuneesta karhusta Lieksan Viensuulla.

Ilmoittajalla oli valo- ja videokuvaa täysikasvuisesta karhusta, jolla oli vasemmassa etukäpälässään pienpetojen pyyntiin tarkoitettu rauta. Tiedossa oli myös, että täysikasvuisen karhun mukana liikkui ainakin kaksi nuorempaa karhua.

Poliisi teki tilanteesta arvion yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa.

"Loukkaantuneen tai sairaan villieläimen kiinniottaminen ja toimittaminen hoitoon taikka pyyntiraudan irrottaminen täyskasvuiselta karhulta eivät ole turvallisia ja tarkoituksenmukaisia toimintavaihtoehtoja", todetaan poliisin tiedotteessa.

Poliisin yleisjohtaja määräsi loukkaantuneen karhun lopetettavaksi, koska eläimen hengissä pitäminen olisi ilmeistä julmuutta sitä kohtaan.

Lisäksi määrättiin lopetettavaksi karhun mukana liikkuvat alle vuoden ikäiset pennut, sillä tämän kevään pennut eivät selviäisi ilman emää luonnossa ja pentujen toimittaminen hoitoon esimerkiksi eläintarhaan ei olisi tarkoituksenmukaista, poliisi perusteli.

Eläimiä jäljittivät Ylä-Karjalan riistanhoitoyhdistyksen SRVA-toimijat ja varsinaisen lopetuksen suoritti poliisi ampumalla iltapäivällä.

Loukkaantuneen ja lopetetun, noin 100-kiloisen naaraskarhun mukana kulkeneet nuoremmat karhut todettiin kahdeksi yli vuoden ikäiseksi erauspennuksi, jotka pakenivat paikalta metsään.

Poliisin ja Luken arvion mukaan eläimiä ei ollut tarvetta lopettaa.

Lue lisää

Lukijalta: "Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa"

Lieksan loukkaantunut emokarhu lopetetaan

Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa

Pyyntirauta jalassa nilkuttava karhu aiotaan nukuttaa Joensuussa – jos neljän pennun emon pelastaminen ei onnistu, kohtalona on lopettaminen