Erä

"Tässähän meitä nyt on, nuoria naisia!" – Nuorten metsästysleirillä parasta ovat uinti ja asepäivä

Sanne Katainen
Laura Linnamäki (takana.), Asser ja Venny Koskelainen sekä Saimi Hakala tekivät leirillä tulet vanhempien vierailuillaksi. "Laitoimme tuohta ja vuolimme puun palasia", he kertovat sytykkeistä.

"Tässähän meitä nyt on", mäntsäläläinen Laura Linnamäki,13, huudahtaa.

Ohjaaja Niina Inkinen on juuri kertonut, kuinka hänen omassa metsästysseurassaan on vain kolme kolmikymppistä jäsentä ja hän itse nuorin nainen.

Vieressä viriää toivoa, sillä mäntsäläinen Saimi Hakala, 14, ja keravalainen Anna Poutanen, 13, ovat juuri läpäisseet ensi yrittämällä metsästäjätutkinnon eli kortti on plakkarissa.

Erilaisia aseita on päästy kokeilemaan ja metsästykseen kurkistamaan tällä viikolla Orimattilassa Suomen Metsästäjäliiton Metso-leirillä.

Monet muut Metso-leirit peruttiin, koska tilat eivät olisi sallineet hygieniaa ja väljää oleskelua, kertoo Orimattilan Eränkävijöiden puheenjohtaja Pertti Oksanen. Täällä kaupungin leirikeskuksessa toimii kaikki.

"Täällä opitaan erä- ja ensiaputaitoja, ja osa tulee ammunta- ja koiraharrastuksen ja osa metsästyksen ja tutkinnon takia. Osa on ihan tippa silmässä, kun jännittää koetta niin paljon."

Tämän leirin 23 osallistujasta 14 meni testiin ja kaikki myös läpäisivät sen. Leiriläisistä tyttöjä on kaikkiaan kuusi.

Linnamäki ja Hakala ovat jo kokeneita ampujia, sillä heille on tehty kotona konehalleihin ampumaradat. Urheiluammunta kiinnostaa, mutta kumpikin on käynyt myös metsällä, Hakala isänsä ja Linnamäki isoisänsä kanssa.

"Laura on siellä minun silmäni", Markku Linnamäki myhäilee vieressä.

"Meillä suvussa harrastus on hypännyt joka toisen sukupolven yli, kun isä ei sodan jälkeen halunnut ampua ja poikaa ei kiinnostanut."

"Täällä leirillä on ollut kivaa oppia aseen huoltoa, uida ja tavata kavereita", tytöt kertovat.

Asepäivä ja erityisesti jousiammunta kiinnostivat helsinkiläistä Viivi Kivistöä, 14. Hän on suorittanut metsästäjätutkinnon jo 10-vuotiaana ja käynyt metsälläkin.

"Meillä on mäyräkoira, ja olen tehnyt sen kanssa jälki- ja luolakokeita. Äiti löysi tämän leirin."

Porvoolaiset veljekset Venny, 13 ja Asser Koskelainen, 11, ovat suorittaneet metsästäjätutkinnon jo aiemmin tehneet ja heillä on omat aseetkin.

"Haulikko, ja kivääri puoliksi äidin kanssa", Asser kertoo.

Moni palaa leirille joka kesä ja myöhemmin ohjaajana. Orimattilassa asuva ohjaaja Inkinen kävi itse nuorten metsästysleirin 15 vuotta sitten ja opiskelee nyt Perhossa riistapainotteiseksi luonto-ohjaajaksi.

Sofia Hammar, 16, on ohjaajana toista vuotta. Hän on jo ampunut hirvenkin.

"Oli emä ja vasa ja ammuin vasan. Hiukan teki pahaa ampua, mutta toisaalta olen käynyt isän kanssa metsällä kuusivuotiaasta ja nähnyt jo kaikenlaista."

Jatkossa ohjaajiksi tullee Venny Koskelaisen kaltaisia konkareita, sillä hänkin on mukana jo kuudetta kertaa.

"Tämä on hyvin tärkeää nuorisokasvatusta", Pertti Oksanen sanoo.

Leirin innokkaimmille kaavaillaankin jatkoleiriä ja nuorisotoimintaa, jotta into ei hiipuisi.

"Metsästyksen nuorisotoiminta myös hyväksytty taloudellisen tukemisen piiriin", huomauttaa Orimattilan leirillä piipahtanut Metsästäjäliiton Uudenmaan piirin varapuheenjohtaja, porvoolainen Tapani Koskela.

Metsästysharrastusta uhkaa paitsi ukkoutuminen myös maailman muuttuminen. Asutus laajenee, metsästysmaat pirstaloituvat ja kriittisyys metsästykseen on kasvanut.

Osa maanomistajista antaa myös metsästyslupia aiempaa nihkeämmin ja hajanaisemmin eli vain tiettyihin tarkoituksiin.

"Kaikkien pitäisi ymmärtää, että metsästys on yhteiskunnallista toimintaa. Sillä pidetään riistakannat kurissa, mikä vaikuttaa esimerkiksi metsänhoitoon ja liikenneonnettomuuksien määriin", Koskela sanoo.

"Maanomistajien ja metsästysseurojen pitäisi tehdä hyvää yhteistyötä, sillä viime kädessä ollaan samassa veneessä."

Lue lisää

Kesäleirejä peruuntuu, mutta osa metsätysleireistä pidetään

Laakajärven Riistamiehet valittiin vuoden metsästysseuraksi: "Jäsenet ovat ahkeria arkiluonnon hoitajia ja huolehtivat metsästysalueidensa riistanhoitotyöstä"

Metsästäjäliiton Siitari kommentoi lähtöään: "Susi- tai suurpetoasiat ja niistä saatu palaute eivät vaikuttaneet lähtöpäätökseeni"

Metsähallitusta toistaiseksi luotsaavalle Tuomas Hallenbergille metsästys on sydämen asia