Video: Alkukesän pukkijahtiin liittyy monia erityispiirteitä – Näin hiipiminen vastatuuleen sujui Paraisilla - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Video: Alkukesän pukkijahtiin liittyy monia erityispiirteitä – Näin hiipiminen vastatuuleen sujui Paraisilla

Varsinais-Suomen kasvava metsäkauriskanta tarjoaa metsästysmahdollisuuksia myös loppukeväästä ja alkukesästä.

Alkukesän hiivintämetsästys on Suomessa vielä aika harvinaista, mutta se yleistyy siitä huolimatta.

Varsinais-Suomen kasvava metsäkauriskanta tarjoaa metsästysmahdollisuuksia myös loppukeväästä ja alkukesästä. Jahdin kohteena on 16.5. – 15.6. välisellä kaudella metsäkauris uros.

Usein jahti tapahtuu väijymällä, tai kuten tässä MT Jahtikuksan metsästyksessä, hiipimällä vastatuuleen. Metsäkauriilla on tarkat aistit. Kauris näkee, kuulee ja haistaa. Tämän vuoksi lähestyminen on tehtävä maaston ja kasvillisuuden tarjoamaa näkösuojaa hyödyntäen. Tuuli vie ihmiset hajut tehokkaasti pois. Tämän vuoksi hiipiminen aloitetaan vastatuuleen.

Pyörivä tuuli paljastaa nopeasti tarkalle riistaeläimelle lähestyvän metsästäjän viimeisimmän hajustevalinnan ja hurja pakolaukka alkaa. Hiipimisen aikana puhutaan kuiskaten, kuten tässä MT Jahtikuksan alkukesän jahtiseikkailussa Paraisilla.

Metsäkauriskanta kasvaa vauhdilla, etenkin etelärannikolla. Metsästys toteutetaan valikoimalla sopivia saaliseläimiä. Yleensä kauriita tarkkaillaan ja kiikaroidaan pidemmän ajan kuluessa. Ja kun sopiva yksilö on löytynyt, voidaan jahti aloittaa. MT Jahtikuksan reissulla saaliiksi päätyi heikkosarvinen kaurispukki. Kauriilla oli ilmeisesti useampia vaivoja. Ainakin punkkeja sen turkista löytyi runsaasti. Leudon talven jälkeen metsäkauris on usein vahvassa kunnossa ja myös sarvet ovat kasvaneet iästä ja perimästä riippuen voimakkaasti.

Metsäkauris pudottaa sarvensa jo loppuvuodesta tai viimeistään heti tammikuussa. Tämän jälkeen alkaakin heti uusien sarvien kasvatus. Mikäli talvi on runsasluminen ja kylmä sekä ravintoa on vain vähän, voi sarvien kasvatus olla kauriillekin raskasta.

Alkukesän pukkijahtiin liittyy monia erityispiirteitä. Niistä vähäisin ei ole saaliin käsittelyn korostuminen. Lämpötila voi hipoa kesäkuun alun iltana helposti kahtakymmentä, joten saaliseläin on saatava pian viileään kylmiöön. Kauriskannan kasvaessa myös riistakylmiöiden myynti vauhdittuu.

Lue lisää

Video: Ida Appelgrenin haukkukisa ei mennyt aivan putkeen, kun hänen nuorella koirallaan oli enemmän intoa kuin taitoa – "Lintu varmasti oli puussa, mutta me ei kuultu sen lähtöä"

"Miltä fasaani näyttää?" – katso eräohjelmasta miten norjalaisten kanakoiraharrastajien ensimmäinen peltokanalintujahti sujuu

Video: Janne Lemmetyinen tekee jotain, mikä kuulostaa maallikolle sirkustempulta – "Enemmän hupia kun metsästystä varten treenaamista"

Video: Antti Lassilan Kaappo-dreeveri on jo päässyt kokeilemaan jäniksen ajamista tällä kaudella – "Kaappo on sellaanen rauhallinen, mutta kun jälki löytyy, niin se pysyy kyllä sitkeästi perässä"