Erä

Myyräkannat romahtivat Itä- ja Etelä-Suomessa huippuvuoden jälkeen – nyt myyriä on niukasti lähes koko maassa

Läntisessä Suomessa myyrien odotetaan runsastuvan hieman syksyyn mennessä.
Jutta Mykrä
Metsämyyrien laaja-alaisesta niukkuudesta johtuen myyräkuumeriski on todennäköisesti alhainen tulevana syksynä ja talvena suurimmassa osassa Suomea.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) seurannat ovat osoittaneet, että myyriä on nyt niukasti lähes koko Suomessa.

Itä- ja Etelä-Suomessa kannat ovat romahtaneet viime syksyn huipputiheyksistä. Lukesta kerrotaan, että läntisessä Suomessa myyrien odotetaan runsastuvan hieman syksyyn mennessä. Keskisessä Suomessa ja suurimmassa osassa Lappia myyräkannat ovat talven aikana pienentyneet.

Myyrien monivuotisen kannanvaihtelun huippuvaihe koettiin Kainuussa, Savon ja Karjalan maakunnissa sekä Etelä-Suomessa viime syksynä. Etenkin itäisimmässä Suomessa myyrien tiheydet olivat paikoin kohtalaisen suuret. Suurimmassa osassa näitä alueita myyräkannat romahtivat odotusten mukaisesti viime talvena.

Vaikka tällä hetkellä myyriä tavataan koko maan tasolla maastossa vain niukasti, lounaisimmassa Suomessa on kuitenkin alueita, joilla etenkin metsämyyriä esiintyy edelleen kohtalaisesti.

Keskisessä Suomessa ja osissa Pirkanmaata myyräkannat kasvoivat merkittävästi viime vuonna, mikä ennakoi myyrähuipun ajoittumista ensi syksylle. Luonnonvarakeskuksen mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että tiheydet kasvaisivat huipputiheyksiin tulevaan syksyyn mennessä, sillä eteläisen Suomen poikkeuksellisen niukkaluminen talvi katkaisi kannan kasvun.

Pohjanmaan maakunnissa, myyrien kannanvaihtelun aallonpohja saavutettiin viime vuonna. Näillä alueilla myyräkannat ovat edelleen hyvin alhaiset, mutta kantojen ennakoidaan kasvavan kesän aikana. Läntisessä Suomessa myyräkannat vaihtelevat kolmen vuoden jaksoissa. Seuraava myyrähuippu ajoittunee syksylle 2021.

Metsä-Lappiin ja Koillismaalle odotettiin syksyn 2019 koepyyntien perusteella laaja-alaista myyrähuippua tälle syksylle. Luken tuoreiden pyyntitulosten perusteella myyräkannat ovat, vastoin odotuksia, kuitenkin vähentyneet, jopa romahtaneet laajalti. Tulevalle syksylle ei siten ole odotettavissa uutta huippua.

Havumetsävyöhykkeen pohjoisrajalla, Muoniosta Inariin ulottuvalla vyöhykkeellä, tavataan edelleen monin paikoin runsaastikin myyriä. Mahdollisesti, tällä rajatummalla alueella on myyrähuippu syksyllä. Saariselän eteläosissa oli ollut toukokuussa myös pientä sopulien kevätvaellustakin.

Tunturi-Lapissa myyrät saavuttivat kannanvaihtelunsa huippuvaiheen jo syksyllä 2019. Odotetusti, kannat ovat näillä alueilla romahtaneet viime talven kuluessa.

Myyrätiheydet olivat viime talvena riittävän korkeat aiheuttaakseen taimituhoja Itä-Suomessa ja Metsä-Lapissa. Monin paikoin myyrien jälkiä on tavattu taimikoiden lisäksi myös puutarhoissa.

Luke suositteleekin, että Itä-Suomessa ja Metsä-Lapissa metsää omistavien metsänomistajien kannattaa käydä tarkastamassa viimeisen kahden-kolmen vuoden aikana istutetut taimikkonsa myyrätuhojen varalta. Mikäli myyrätuhoja havaitaan, on suositeltavaa odottaa kesä-heinäkuun vaihteeseen ennen täydennysistutuksia.

Metsämyyrien laaja-alaisesta niukkuudesta johtuen myyräkuumeriski on todennäköisesti alhainen tulevana syksynä ja talvena suurimmassa osassa Suomea.

Lue lisää:

Aarre: Laita myyrätuhoille stoppi – näin vältyt taloudellisilta tappioilta metsässäsi

Tiesitkö? Metsämyyrä on Suomen yleisin nisäkäs

Tutkimus: Saalistajan pelko saa metsämyyrät lisääntymään vauhdilla – poikueiden koko kasvaa puolella

Lue lisää

Luke varoittaa metsätuhoista ja myyräkuumeesta – myyräkannat huipussaan Itä- ja Etelä-Suomessa

Aarre: Laita myyrätuhoille stoppi – näin vältyt taloudellisilta tappioilta metsässäsi

Luke: Myyriä on edelleen vähän suuressa osassa maata – taimikot säästynevät tuhoilta

Tiesitkö? Mökkisiivouksen tai halkoliiterin pölyssä piilee virusvaara – myyräkuumetta esiintyy tänä vuonna runsaasti