Video: Runsaasti kauriin kalloja paraatikuntoon työstänyt loppilainen Pekka Stenbacka kertoo, mitä pitää tehdä silloin, jos kallon keittoaika venähtää ja kallo hajoaa - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Video: Runsaasti kauriin kalloja paraatikuntoon työstänyt loppilainen Pekka Stenbacka kertoo, mitä pitää tehdä silloin, jos kallon keittoaika venähtää ja kallo hajoaa

Painepesurilla peseminen yleistyy kovaa vauhtia. Menettely on yksinkertainen ja säästää aikaa. Jälkikin on vallan mainiota.

Riistatalous kehittyy Suomessa ja kasvaneet riistakannat lisäävät monenlaista aktiviteettia. Metsäkaurisjahdissa saaliiksi päätyneiden pukkien kallot työstetään paraatikuntoon nykyisin usein painepesurin voimalla. Työ sisältää useita vaiheita eli keittämisen, pesun ja valkaisun.

Painepesurilla peseminen yleistyy kovaa vauhtia. Menettely on yksinkertainen ja säästää aikaa. Jälkikin on vallan mainiota. Ensiksi päät keitetään kokonaisina. Samalla varotaan keittämästä sarvista väriä pois. Keittoaikaan kiinnitetään huomiota, koska liian pitkä keittoaika haurastuttaa kallon luiden liitokset ja ne irtoavat toisistaan. Kun nahka halkeaa kuonon päältä, voi jatkotyöstäminen alkaa.

Loppilainen Pekka Stenbacka taitaa kauriinkallon putsauksen. Hän on ammatiltaan kirvesmies, joten työkalut pysyvät muutoinkin kokeneen metsästäjän käsissä. Myös painepesuriputsauksen Stenbacka taitaa. Keittämisen jälkeen kallon puhdistamiseen kuluu ainoastaan noin 10 - 15 minuuttia kalloa kohti. Ja puhdasta jälkeä syntyy. Ennen pesua päät on keitetty pehmeiksi isossa muuripadassa.

Viiden kallon sekaan mahtuu yksi oudompikin tapaus, jossa ylimääräinen kolmas sarvi on kasvanut keskelle otsaa. Kyseessä lienee luonnonoikku. Eteenpäin sojottava sarvipiikki tekee selvää vastustajasta, kun pukit taistelevat reviireistään touko- kesäkuussa.

Ja jos kallon luut kaikesta varovaisuudesta huolimatta kuitenkin irtoavat toisistaan, on kirvesmiehellä ratkaisu siihenkin.

Lue lisää

Video: Pukkien sarvien hankausjälkiä tutkimassa

Video: Tämä yllättävä lisuke sopii täydellisesti riistalinnun kaveriksi

Video: Kyyhkyt tulevat — vielä ehtii radalle!

Video: Ivalolainen Sami Lappi on kova kalamies ja kiintynyt kotiseutuunsa – "Minähän en täältä lähde kilon paloinakaan"