Erä

Video: Ivalolainen Sami Lappi on kova kalamies ja kiintynyt kotiseutuunsa – "Minähän en täältä lähde kilon paloinakaan"

Lappi on MT-Erälle jo aiemmin tuttu talvisesta kettuloukkujen asennuksesta sekä kalareissuista.

Vesitilanne vaihtelee vuosittain, joten kalamiehet seuraavat tilannetta tarkasti ajoittaakseen arvokkaan Tenon retkensä oikealle viikolle lohen nousun suhteen.

Ivalolainen Sami Lappi on yksi heistä. Lappi on MT-Erälle tuttu talvisesta kettuloukkujen asennuksesta sekä kalareissuista. Nyt pääsimme mukaan upeisiin Tenon maisemiin heinäkuun alkupuolella, kun hyvä vesitilanne sai Samin liikkeelle, aivan kuten lohenkin.

Lappi ajaa pahojakin koskia ylös veneellään. Tätä ei suositella kaikkien kokeiltavaksi, sillä asiantuntemattoman ohjastajan reitti vie usein kiveen, ja kovassa virrassa sellainen saattaa olla jopa kohtalokasta.

Lopulta vene saadaan soutumaastoihin ja Lappi laittaa vieheet veteen. Kotvan soudettuaan hän havaitsee naapuriveneessä liikehdintää.

"Siellä on kala kiinni tuolla naapuriveneessä", hän huudahtaa.

Naapurin kalaa pitää tietenkin mennä rannalla ihastelemaan, ja punnitsemaan myös. Yli kuusikiloinen vonkale on upean näköinen.

Mikään ei ole niin kade kuin kalamies, sanotaan. Mutta näille miehille naapurin kala on pelkästään myönteinen ja innostava uutinen. Saalis on todiste siitä, että kalaa nousee jokeen parhaillaan.

Soutua jatketaan entistäkin innokkaammin. Lappi pohtii lappilaisuuttaan.

"Olin 11-vuotias kun muutimme tänne Ivaloon, ja minähän en täältä lähde kilon paloinakaan", hän mietiskelee.

Luonnon ja nimenomaan pohjoisen luonnon parissa eläminen on hänelle keskeinen osa viihtymistä.

Kun lohi lopulta iskee, seuraa pitkä ja maltillinen väsytysprojekti. Kala tempoilee ylä- ala- ja sivuvirtaan. Lapin maltti riittää siihen, että koukkaus tehdään vasta, kun kala todella on valmis. Virtaavassa joessa painavan kalan nostaminen veneeseen samalla, kun ohjaa venettä, on vaativa suoritus. Kokeneelta ukolta homma sujuu todella tyylikkäästi, eikä minkäänlaista kompurointia näy.

Rannalla kalaa ihastelemaan tulee useita henkilöitä. Ja yksi kiinnostuksen kohde on tietysti, minkä väriseen vieheeseen kala oikein otti. Punaiseenko?

"Ei, eikä siniseen. Minä kyllä vähän unohin nyt että mihin se otti", Lappi vitsailee.

Mutta se jää muille arvoitukseksi, että mikä oli ottiväri. Tämäkin on Tenon perinteitä.

Lue lisää

Video: Paavo Kärpäsen kalareissu sai jännittävän käänteen – "Sattuikin tulemaan sellainen vähän isompi"

Video: Helsinkiläinen Jaakko Jokinen on innokas kalastaja – "Haukipullat ovat yksi parhaista kalasta tehdyistä safkoista"

Video: Eero Hautala pääsi veljensä kanssa jahdissa olleessaan ampumaan naarashirven – ”Täällä on nuppa nurin”

Video: Pienpetoja ahkerasti pyytävä Eero Hautala kertoo, mitä loukkupyynnissä kannattaa huomioida, jotta siinä onnistuu