Erä

Lähes joka kolmas suomalainen harrastaa kalastusta – muista ennen kalaan lähtöä nämä

Kalastus on mukava harrastus, jota voi tehdä myös kaupungissa.
Risto
Kalastonhoitomaksu pitää maksaa, jos on 18–64-vuotias ja harrastaa jotain muuta kalastusta kuin onkimista, pilkkimistä ja silakan litkaamista.

Noin 60 prosenttia kalassa käyvistä haluaisi kalastaa enemmän, selviää Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kyselytutkimuksesta.

"Yleisimmät kalastuksen estävät syyt ovat ajan puute ja kalapaikkojen sijainti liian kaukana. Kynnystä voi korottaa myös tiedon puute hyvistä kalapaikoista", toteaa järjestön tiedottaja Jaana Vetikko.

Kalapaikka.

Parhaita paikkoja kalastaa ovat sellaiset, joissa pohja on rikkonainen ja kaloille on riittävästi ravintoa. Vedenalaisten kivikkojen reunat, kaislikot ja tuulenpuoleiset rannat ovat usein hyviä.

Kalastuspaikkaan olisi hyvä myös tutustua ennakolta, jotta osaa noudattaa sen sääntöjä kuten alamittoja ja rauhoitusaikoja.

Kalastaessa ei myöskään saa aiheuttaa tarpeetonta haittaa ja häiriötä ympäristölle, muille vesilläliikkujille tai rannan omistajalle, kuten mökkiläisille.

Kalastaa voi myös kaupungissa.

"Urbaanit rannat ovat yllättävän kalaisia ja niihin pääsee usein vaikka julkisilla kulkuneuvoilla", kalatalousasiantuntija Janne Antila vinkkaa.

Vetikko kannustaa harrastusta aloittelevia jättämään saalispaineet kotiin ja nauttimaan luonnosta.

Olosuhteet

Kyselytutkimuksesta selvisi, että kalansyöntiin liittyy hyvin vahvoja uskomuksia. Esimerkiksi noin joka kolmas vastaajista uskoo, että kala syö paremmin aikaisin aamulla tai sadesäällä.

Kalassa ei myöskään saisi puhua, koska kala säikkyy ääntä.

Vetikon mukaan kalat voivat itse asiassa reagoida herkemmin rannalla tömistelyyn, eivät niinkään puheääneen.

Myöskin paras syöntiajankohta vaihtelee. Uskomus pitää paikkansa monin paikoin ja useammalla kalalajilla.

"Mutta yhtä hyvin paras ottihetki voi olla keskellä päivää tai illan hämärässä", Vetikko toteaa

Lupa-asiat

Ennen kalaan lähtöä on hyvä tarkistaa, että luvat ovat kunnossa.

Kalastonhoitomaksu pitää maksaa, jos on 18–64-vuotias ja harrastaa jotain muuta kalastusta kuin onkimista, pilkkimistä ja silakan litkaamista.

Vesialueen omistajalta täytyy olla lupa, jos käyttää useampaa kuin yhtä vapaa samanaikaisesti tai kalastaa pyydyksellä, kuten katiskalla tai verkolla.

Lupa tarvitaan myös erityiskalastuskohteilla tai vaelluskalajokien koski- ja virta-alueilla kalastamiseen.

Vastuullisen kalastajan tulee myös huolehtia siitä, että pyyntivälineet ovat asianmukaisia ja kunnossa.

Etukäteen kannattaakin miettiä miten mahdollisen saaliin kanssa toimii. Esimerkiksi alamittaiset ja suurkalakoon ylittäneet täytyy vapauttaa ripeästi.

"Vastuulliset toimenpiteet välittömästi pyyntihetken jälkeen takaavat myös kalan laadun. Jokainen saalistaan arvostava opettelee säännön: tainnuta – verestä – perkaa – jäähdytä."

Lue myös:

Kalastus ja hylkeet runtelevat Tornionjoen lohia – kalastusoppaan törkeäksi pyyntimuodoksi kutsuma punttiperhostelu haavoittaa kaloja

Video: Tältä näyttää kalastus keskellä Suomen pääkaupunkia kauniina kesäpäivänä

Lue lisää

Korona ajoi kansan kalaan

Koronavuosi kartutti kalastonhoitomaksutuottoja yli 10 miljoonalla eurolla – maksuja on lunastettu myös tänä vuonna ennätystahdissa

Kalastuksesta tuli brexit-neuvotteluiden polttopiste – herättäisiinkö Suomessakin nyt sen merkitykseen?

Kaipaatko rahoitusta valtakunnallisesti merkittävälle kalataloushankkeelle? Ministeriön avustushaku nyt käynnissä