Yle: Koirat aiheuttavat noin sata porovahinkoa vuodessa - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Yle: Koirat aiheuttavat noin sata porovahinkoa vuodessa

Vahingoista aletaan kerätä tilastotietoa, jotta vahingolta vältyttäisiin jatkossa paremmin.
Markku Vuorikari
Myös porokolarit, joissa koira on ajanut poron tielle koiran alle, lasketaan koirien aiheuttamiksi porovahingoiksi.

Suomessa tapahtuu vuosittain noin sata tapausta, joissa koira aiheuttaa porovahingon, uutisoi Yle. Henkensä koirien vuoksi menettää vuodessa muutama kymmentä poroa, arvioi Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila Ylelle.

Yksi viimeisimmistä koirien aiheuttamista porovahingoista tapahtui, kun kaksi irtokoiraa hyökkäsi porojen kimppuun Inarissa tänä keväänä. Kohtauksessa kuoli neljä poroa ja ainakin 30 poroa loukkaantui. Tästä aiheutui tuhansien eurojen tappiot.

"Koirilla on luontainen saalisvietti ja yllättävän pienikin koira pystyy tappamaan poron. Koirat on muistettava pitää kiinni", Ollila kommentoi Ylelle.

Koirien aiheuttamiksi porovahingoiksi lasketaan tapauksessa, jossa poro loukkaantuu tai kuolee, mutta myös sellaiset tapaukset, joissa poronvasat joutuvat erilleen emästään tai porot synnyttävät vasansa ennenaikaisesti karkuun juoksemisen vuoksi. Myös porokolarit, jotka johtuvat siitä, että koirat ajavat poroja autojen eteen tielle, lasketaan.

Koirien aiheuttamia porovahinkoja aletaan selvittää, sillä aiemmin niitä ei ole tilastoitu lainkaan. Viranomaisilla ei ole ollut tietoa siitä, kuinka paljon ja millaisia vahinkoja poroille voi aiheutua vapaana liikkuvista koirista.

Paliskuntain yhdistys selvittää koiriin liittyviä porovahinkoja verkkolomakkeella. Mukana ovat myös metsähallitus, riistakeskus ja maa- ja metsätalousministeriö.

Ylen uutinen: Koirien aiheuttamista porovahingoista kerätään tilastotietoa – arviolta sata tapausta vuosittain, kuolemia muutamia kymmeniä

Lue lisää:

Irti olleet koirat aiheuttivat inarilaisella porotilalla tuhansien eurojen vahingot - Paliskuntain yhdistys: "Ihmisen on vaikea ymmärtää koiran olevan petoeläin"

Lue lisää

Yle hankki oikeudet Huuhkajien peleihin 2022–2028 sekä kahteen EM-lopputurnaukseen

Paliskunnat vaativat: Tuulivoimalat eivät saa häiritä poronhoitoa

Vihreä teknologia ja vanha elinkeino törmäyskurssilla – akkuvalmistajat etsivät malmeja poronhoitoalueelta

Yle: Realitysarja Temptation Islandin uusi kausi kuvataan Vuokatissa