Älä unohda turvavälejä liikkuessasi luonnossa – koronan toinen aalto voi innostaa ihmiset taas luontokohteisiin - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Älä unohda turvavälejä liikkuessasi luonnossa – koronan toinen aalto voi innostaa ihmiset taas luontokohteisiin

Ryntäys kansallispuistoihin ja muihin luontokohteisiin on saanut osan kohteista niin ruuhkaisiksi, että turvavälien pitäminen on käytännössä mahdotonta.
MARJA SEPPÄLÄ
Luontokohteista kannattaa valita vähemmän suosittuja kohteita, jotta voi välttää tungoksen.

Metsähallitus on lisännyt Luontoon.fi -palveluunsa koronavirusohjeita luonnossa liikkujille.

Verkkosivu muistuttaa, että luonnossa liikkuessakin on tärkeää pitää turvavälit kunnossa, aivastaessa käyttää nenäliinaa ja retkeillä vain täysin terveenä.

Käsidesin mukana pitäminen retkellä on tärkeää, sillä käsienpesumahdollisuudet voivat olla vähäisiä. Ulkona olevia kosketuspintoja, kuten portaiden ja siltojen kaiteita ei pystytä käytännössä lainkaan siivoamaan, ja ruuhkaisina päivinä näitä kosketellaan paljon.

Luontokohteista kannattaa valita vähemmän suosittuja kohteita, jotta voi välttää tungoksen. Varsinkin aurinkoisina päivinä kannattaa suunnata tuntemattomampiin kohteisiin.

Kansallispuistoretkeen kannattaa varautua eväillä, joiden nauttimiseen ei tarvitse tehdä tulta. Näin eväsretken pystyy pitämään luonnossa, ja voi välttää usein ruuhkaiset tulentekopaikat.

Mikäli oma retkeily kestää yön yli, Metsähallitus suosittelee yöpymään ensisijaisesti omassa teltassa, sillä tuvissa ja laavuissa eivät turvavälit välttämättä toteudu.

Myös muu hyvä käytös tulisi pitää mielessä niin kansallispuistoissa, kuin muualla luonnossa liikkuessa.

Jokamiehenoikeuksiin kuuluvat muun muassa marjastus, sienestys ja telttailu. Oikeuksiin ei kuitenkaan kuulu esimerkiksi polttopuiden keruu, avotulen tekeminen tai virvelillä kalastaminen.

Metsähallitus haluaa muistuttaa, ettei tulta kansallispuistoissa saa sytyttää kuin vain sallituille paikoille. Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana kaikki tulenteko on kielletty.

Kaikenlainen roskaaminen on kielletty, ja myös tupakantumpit pitäisi kuljettaa metsästä pois.

Luonnossa kulkiessaan kannattaakin pitää mukana tyhjää roskapussia, johon voi kerätä myös muiden roskat.

Lue myös:

Korona sai ihmiset ryntäämään joukolla kansallispuistoihin – osassa puistoista kävijämäärät lisääntyneet jopa 60 prosenttia

Poliisi muistuttaa jokamiehenoikeuksista: Oikeudet tuovat mukanaan myös velvollisuuksia

Eläinsuojeluyhdistys kertoo, millaista vahinkoa luontoon jätetyt roskat tekevät eläimille

Lue lisää

Päijänteen kansallispuiston sydän on pitkä ja kapea Kelventeen saari

Suomessa 105 uuttaa koronatartuntaa – Tartuntojen lähde tiedossa Husin alueella vain murto-osalla

Maski suojaa myös maalla

Koronaepidemia kiihdyttää vauhtiaan – kansalaiset laistavat suosituksia maskien käyttämisestä