MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Erä

"Halaisin, jos ei olisi koronarajoituksia", totesi Juha "Norppa"-Taskinen kalastajapuolen ehdotukseen Rantasalmella

MMM:n työryhmä laatii esityksen Saimaan uudesta kalastusrajoitusasetuksesta syksyn aikana.
Saara Lavi
Norppaturvalliset pyydykset toimivat Juha Taskisen mukaan paremmin kesällä kuin talvella. Toistaiseksi norppaturvalliset pyydykset sopivat kooltaan ja hinnaltaan lähinnä ammattilaiskäyttöön.

Tunnelma ei ollut kireä Rantasalmen valtuustosalissa viime torstaina, vaikka keskustelun aiheena olivat Saimaan aluetta koskevat kalastusrajoitukset saimaannorpan suojelemiseksi.

"Sävy on aivan muuta kuin kymmenen vuotta sitten, jolloin näissä tilaisuuksissa lyötiin nyrkkiä pöytään. Nyt ei ole änkyröintiä näkynyt", Pekka Väisänen Maa- ja metsätalousministeriön (MMM) viestinnästä toteaa.

Yhteistä suuntaa sen sijaan nähtiin, kun Etelä-Savon kalatalouskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Markku Auvinen ehdotti, että myös kotitarvekalastajia tai osakaskuntia ryhdyttäisiin kouluttamaan ja tukemaan muidenkin norppaturvallisten pyydysten kuin katiskojen käytössä.

"Halaisin, jos ei olisi koronarajoituksia", huikkasi norppien suojelijana tunnettu Juha Taskinen Auvisen ehdotuksen jälkeen.

Näkemyseroja kalastajien ja suojelijoiden väliltä silti löytyy edelleen. Eniten varsinkin paikalle tulleita kotitarvekalastajia hiertää verkkokalastuskiellon mahdollinen alueellinen laajentaminen sekä kevään rajoituksen pidentäminen kesäkuusta heinäkuuhun. Sen pelätään lisäävän rikkomuksia asetusta vastaan.

Monen kotitarvekalastajan mielestä nykyiset rajoitukset riittävät, ja heidän mukaansa kuutteja kuolee muiden syiden kuin verkkojen takia.

Metsähallituksen suojelubiologin mukaan kuutteja on kuollut verkkoihin nykyisen rajoitusalueen ulkopuolella.

Auvinen uskoo, että kalastajien ja suojelijoiden näkemysten yhteen sovittaminen on mahdollista. "Käytäntö on sen jo osoittanut. Tässä ei hätäilemällä päästä eteenpäin, koska norppakanta kasvaa hitaasti."

Nykyisen Saimaan kalastusta rajoittavan asetuksen voimassaolo päättyy ensi huhtikuussa ja siihen liittyvät sopimukset tämän vuoden lopussa.

Maa- ja metsätalousministeriön perustama työryhmä laatii ehdotuksen uudesta asetuksesta syksyn aikana. Asetus saimaannorpan suojelutoimista tehdään aina viideksi vuodeksi kerrallaan.

Työryhmän työn tueksi kerätään nyt kansalaisten näkemyksiä asiasta. Sitä pyritään saamaan etenkin paikallisilta Saimaan alueen kalastajilta, asukkailta ja vapaa-ajan asukkailta, joita asetuksen sisältö käytännössä koskettaa. Heitä kokoaa keskustelemaan MMM:n kierros, jossa keskustelutilaisuuksia järjestetään viidellä paikkakunnalla: Rääkkylässä, Puumalassa, Rantasalmella, Taipalsaarella ja Punkaharjulla.

"Täältä tulevat ne parhaat ajatukset, miten toimia voidaan kehittää. Tavoitteena on löytää tasapaino, miten norppakanta kasvaa, mutta Saimaalla voidaan kalastaa sekä ammatiksi että harrastuksena", kalastusneuvos Eija Kirjavainen MMM:sta totesi.

"Paikallisia näkemyksiä tarvitaan, koska yleisesti hyväksyttävä asia voi aiheuttaa jollekin kohtuutonta harmia."

Aihetta voi kommentoida myös verkossa. Se herätti joissakin osallistujissa Rantasalmella närää, koska silloin kommentteja voi antaa ilman paikallistuntemusta. Kirjavaisen mukaan vastaajien rajaaminen olisi mahdotonta, koska Saimaa on hyvin laaja alue.

Lue myös:

Kuutti hukkui muikkuverkkoon – alkukesän verkkokalastusrajoitusta halutaan pidentää

Luonnonsuojeluliitto vetoaa Saimaalla kalastavia suojelemaan kuutteja – 100 vapaa-ajan kalastajaa sai ilmaisen norppaystävällisen katiskan

Saimaannorppaa suojelevat verkkokalastuksen rajoitukset Saimaalla voimaan 15.4. – luonnonsuojeluliiton mielestä nykyiset rajoitukset eivät riitä

Lue lisää

Katso miten sujuu majavajahti heti tappavilla raudoilla Kauhajoella ja villisikajahti Tunisiassa

Vuoden matkailuyritys on kasvanut jo 362 vuotta – "Jatkuvasti rakennetaan ja liikutaan 60 metriä per sukupolvi Saimaalle päin"

Katso miten käärmeenmetsästäjä poimii käärmeen käsin – Etelä-Floridassa burmanpyton on haitallinen vieraslaji

Katso eräohjelmasta miten sujuu pienten hirvieläinten jousimetsästys sekä puupassista että maan pinnalta