Erä

Lukijalta: Virossa sudet pysyvät metsissä ja kansa on tyytyväinen, vaikka susitiheys on moninkertainen Suomeen verrattuna

"Virossa metsästetään sutta ottaen huomioon suotuisa suojelu."
Markku Vuorikari
Suden laillisen metsästyksen estäminen lisää kirjoittajan mukaan salametsästystä.

Kun Suomi liittyi EU:hun, ankarasti metsästystä vastustava henkilö oli määräävässä asemassa suurpedoista lausuntoa tehtäessä, ja maamme joutui tiukimpaan artiklaan 5.

Jälkeenpäin on tehty useita kanteluita EU:hun suden huonosta hoidosta maassamme, vaikka se oli täällä täysin rauhoitettu vähäistä kannanhoidollista metsästystä lukuun ottamatta. Se vähensi salametsästystä, kuten tutkija Ilpo Kojolakin on todennut.

Kannanhoidollisen metsästyksen vallitessa vuotuinen susi­hävikki oli pienempi kuin nyt, kun EU:hun tehty kantelu kielsi sen. Tämä lisäsi taas salametsästystä, jota harjoitetaan nykyisin sellaisin keinoin, että poliisi on voimaton.

Viron liittyessä EU:hun Suomi varoitti sitä tekemästä samaa virhettä, ja Viro kuuluu artiklaan 4. Se saa määrätä suden suojelusta vapaammin kuin Suomi.

Virossa metsästetään sutta ottaen huomioon suotuisa suojelu. Sudet pysyvät metsissä, kansa on tyytyväinen, ja sen suhde suteen on suotuisampi kuin meillä, vaikka siellä susitiheys on moninkertainen Suomeen verrattuna.

Virossa suojellaan sutta laillisesti metsästäen, mutta meillä salametsästyksellä.

U. Pekka Kinnunen

Ilomantsi

Lue kaikki MT:n mielipidekirjoitukset

Lue lisää:

"Harvinainen tapaus", sanoo poliisi – Oulun seudun susikanta pieneni yhdellä yksilöllä lauantaiyönä

Jo toinen susihyökkäys samalla tilalla parin päivän sisällä Pohjois-Savossa – nyt susi tappoi lehmävasikan

Lue lisää

Lukijalta: "Äskettäin julkaistiin susitutkimus, joka väittää susiemme olevan puhtaita – vuosikymmeniä susiasioita seuranneena esitän mukana olleille kysymyksiä"

Muutama kysymys susitutkimuksesta

Minne susihavainnoista pitää ilmoittaa? Itä-Suomen poliisi opastaa ja ennakoi lumen lisäävän susien pihavierailuhavaintoja

Ennätyssuuri susijahti Viroon: Tarkoitus vähentää susikanta puoleen ja ampua kuluvana talvena 140 sutta