Erä

Riistakamera tallensi tilanteen Nivalassa: Hirviemä yrittää suojata kaksosvasoja susilta

"En pysty käsittämään sitä, että tässä maassa suojellaan petoja enemmän kuin riistaa", sanoo Tuomas Järviluoma, jonka riistakamera nappasi harvinaisen tilannekuvan.
Tuomas Järviluoman riistakameran kuva
Riistakamera nappasi kuvan, kun hirviemä yritti suojata kahta vasaa susilta.

Nivalalaisen Tuomas Järviluoman riistakameraan tallentui perjantaiaamuna harvinainen otos. Siinä sudet häärivät kolmen hirven ympärillä.

"Emä yrittää suojata vasojaan", tulkitsee Järviluoma kuvan tapahtumia.

Hän ei ole lainkaan yllättynyt, että riistakameraan tallentui tällainen tapaus.

"Susitilanne on täällä huolestuttava. Kanta on selvästi kasvussa. Olen hirvenmetsästäjä ja pari vuotta sitten sudet veivät meiltä koiran ihan silmien alta. Sen jälkeen on ajokoira joutunut susien suuhun."

Nivalan ja lähikuntien alueelta on löytynyt useita hirvenvasojen haaskoja susien jäljiltä.

Hirvijahdin pitäisi pian alkaa, mutta Järviluoma ei tiedä, pystytäänkö jahtia pitämään – löytyykö sellaisia uskaliaita, jotka päästävät koiransa metsälle.

"Ja vasojen määräkin voi olla vähissä."

Järviluoma on erittäin huolissaan Suomen susipolitiikasta ja toivoo siihen muutosta.

"En pysty käsittämään sitä, että tässä maassa suojellaan petoja enemmän kuin riistaa. Maaseudun ihmisten elämää ei ainakaan paranna tämä tapa, jolla susiasiaa hoidetaan."

Häntä harmittaa, että maaseudun ihmiset joutuvat kärsimään susitilanteesta. Jos jahtiin lähdetään, on alituinen huoli susista. Hän on huolissaan koirametsästyksen tulevaisuudesta ja siitä, että susien käytös on muuttunut.

"Susi pitäisi saada karhun tavoin kannanhoidollisen metsästyksen piiriin ja näin pidettyä ihmisarkana. Kansalaisaloite asiasta on parhaillaan vireillä, ja toivon sen vaikuttavan maamme susipolitiikkaan."

Järviluoman riistakameran kuvasta uutisoi ensimmäisenä Nivala-lehti.

Lue lisää

Koirattomalla passimiehelläkin olisi hyvä olla talutushihna taskussa – "Kytke koira, sido se puuhun kiinni ja ammu vasta sen jälkeen hirven lopetuslaukaus"

Hirvikoiran omistaja viettää yksin maastossa satoja tunteja ja käyttää harrastukseen tuhansia euroja rahaa

Suomi, Ruotsi ja Norja syventävät yhteistyötä susiasioissa – tavoitteena muun muassa yhtenäistää kannanseurantamenetelmiä

Kommentti: Johtopäätöksiä riistalaukauksen hyvyydestä tai huonoudesta ei pysty tekemään vain lyhyen Facebook-videon perusteella