Erä

WWF kiittää Liminganlahden metsästäjiä ja -seuroja vastuullisuudesta – hanhien metsästyksestä pyydettiin pidättäytymään kiljuhanhien takia

Äärimmäisen uhanalaiset kiljuhanhet ovat jo saapuneet talvehtimispaikoilleen Pohjois-Kreikkaan.
Tomas Aarvak / NOF BirdLife Norway
Kiljuhanhikanta oli pienimmillään 2000-luvun alussa alle 20 paria, mutta se on viime vuosina elpynyt noin 40 pariin.

Liminganlahdella Oulun eteläpuolella tavattiin viime viikolla 27 äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea.

WWF vetosi heti ensihavainnon jälkeen Liminganlahden alueella hanhia ja vesilintuja metsästäviin, että kaikkien hanhien metsästämisestä pidättäydyttäisiin siksi aikaa, kun kiljuhanhet ovat paikalla.

”Paikalliset Limingan ja Lumijoen metsästysseurat ansaitsevat kiitoksen vastuullisuudestaan. Ne suhtautuivat WWF:n julkaisemaan vetoomukseen rakentavasti ja julkaisivat myös omilla nettisivuillaan varoituksen, jotta rauhoitettuja kiljuhanhia ei joutuisi vahingossakaan ammutuksi. Näin uhanalaisen lajin ollessa kyseessä yhdenkin yksilön menettäminen on suuri isku kannalle”, toteaa WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Kiljuhanhet lähtivät Suomesta viime viikonlopun aikana ja ovat nyt jo saapuneet talvehtimispaikalleen Pohjois-Kreikkaan Kerkini-järvelle. Kevätmuutolla kiljuhanhet lepäilevät Perämeren alueella edelleen säännöllisesti.

Kiljuhanhihavainto Liminganlahdella oli ensimmäinen noin viiteenkymmeneen vuoteen.

”Parannettavaakin metsästyskäytäntöihin jäi, sillä kiljuhanhiparven ollessa alueella kuultiin runsaasti vesilintujen metsästäjien laukauksia aamu- ja iltahämärissä, jopa lähes tunnin ennen auringon nousua ja reilusti auringonlaskun jälkeen. Hämärissä tapahtuva metsästys on vaarallista rauhoitetuille lajeille, koska hämärissä ammuttavaa lajia ei käytännössä voi luotettavasti tunnistaa”, Tolvanen jatkaa.

Kiljuhanhi on rauhoitettu ja sen tappamisesta voidaan tuomita 6 391 euron korvauksiin. Tunturi-Lapissa pesivä kiljuhanhi on Pohjolan uhanalaisimpia pesimälintuja.

Kanta oli pienimmillään 2000-luvun alussa alle 20 paria, mutta se on viime vuosina elpynyt noin 40 pariin. WWF:n kiljuhanhityöryhmä perustettiin vuonna 1984.

Lue lisää

Sallan laajoilla rimpisoilla taivallettiin vuosien tauon jälkeen metsähanhien pyynnissä – jahti päättyi eilen, metsästää sai yhden hanhen per metsästäjä

Kuka ampui uhanalaisen kiljuhanhen? Poliisi pyytää vihjeitä Maaningalta

Metsähanhen metsästys alkaa lokakuun alussa – sallittu metsästysalue laajeni aiemmasta

Ministeriö suosittelee merihanhen metsästäjille enintään kahden linnun päiväkiintiötä - jahti alkaa lauantaina rannikon peltoalueilla