Erä

Syksyn aikana 11 metsästyskoiraa on ylittänyt valtakunnan rajan luvatta – Kainuun rajavartiosto kehottaa metsästäjiä huolellisuuteen

Riistaeläimet kaikkoavat usein Venäjän puolelle ja koirat niiden perässä.
Niko Nyrhinen
Rajavyöhykkeellä oleskeluun ja toimintaan vaaditaan rajavyöhykelupa.

Valtakunnan rajan läheisillä alueilla metsästettäessä on oltava erityisen huolellinen, muistuttaa Kainuun rajavartiosto.

"Erityisesti metsästyskoirien käyttöön tulee kiinnittää korostetusti huomiota, sillä kotieläinten valtakunnanrajan ylitykset tulee lähtökohtaisesti estää."

Rajavartiosto kehottaa metsästäjiä välttämään koirien irti päästämistä rajavyöhykkeen tuntumassa. Riistaeläimet kaikkoavat usein metsästystä Venäjän puolelle ja koirat menevät niiden perässä.

Jokaista koiran käyntiä Venäjän puolella seuraa yhteydenpito Venäjän rajaviranomaisten kanssa ja he ovat kiinnittäneet erityistä ja vakavaa huomiota suomalaisten metsästyskoirien runsaisiin rajanylityksiin, todetaan rajavartioston kirjeessä.

Tämän metsästyskauden aikana rajan on Kainuun rajavartioston alueella ylittänyt jo 11 metsästyskoiraa.

Rajavartioston mukaan koirat saadaan yleensä takaisin Venäjältä joko koirien palatessa itse Suomeen tai Venäjän rajavartioviranomaisten myötävaikutuksella.

Joissakin tapauksissa koirat ovat kuitenkin jääneet palaamatta ja kadonneet. Rajavartioston partiot toimittavat valtakunnanrajan läheisyydestä tavatut irtokoirat suoraan löytöeläintarhaan.

Kaikista Venäjän puolella käyneistä koirista ilmoitetaan Suomessa eläinlääkärille, joka arvioi tapauskohtaisesti onko koira toimitettava tarkastukseen eläintautien leviämisen estämiseksi. Eläinlääkärit määräävät mahdolliset jatkotoimenpiteet.

Jos koiranomistaja huomaa koiransa kadonneen valtakunnan rajan läheisyydessä Kainuun tai Koillismaan alueella, tulee asiasta ilmoittaa ensi tilassa Kainuun rajavartioston johtokeskukseen, puh. 029 542 4027 tai 040 580 8624. Koiran pantaan kehotetaan merkitsemään omistajan yhteystiedot.

Rajavartiolaitos muistuttaa myös rajavyöhykkeellä oleskeluun ja toimintaan vaadittavasta rajavyöhykeluvasta. Lupa on pidettävä aina mukana rajavyöhykkeellä liikuttaessa ja se on esitettävä pyydettäessä rajavartio- tai poliisiviranomaisille.

Metsästystä koskeva lupa myönnetään metsästyskaudeksi kerrallaan.

Lue lisää

Yli 47 000 pyyntilupaa käytettävissä – täysimittainen hirvijahti alkaa tänään

Hirvijahti alkaa lauantaina, autoilijoiden syytä hiljentää vauhtia ja varoa sekä metsästyskoiria että hirviä – tahallaan ei koiran päälle saa ajaa

Sudet ovat tappaneet tai vahingoittaneet yhdeksää koiraa elokuun alun jälkeen riistavahinkorekisterin tietojen mukaan

"Koiramiestä ei pitäisi jättää haukulle yksin metsään", riistapomo neuvoo – susilauma koitui hirvikoiran kohtaloksi Haapajärvellä, kertoo Keskipohjanmaa