Erä

Valvontaeläinlääkäri: Koirasusiin liittyvä sääntely kaipaa kohennusta – "Eläimet pitäisi olla tunnistusmerkittyjä, rekisteröityjä ja polveutumistiedot selvillä"

Eläinsuojelussa kaikki ihmisen hoidossa olevat koirasudet rinnastetaan koiraan, vaikka koirasusien tarpeet ovat aivan erityyppiset kuin ihmisten lemmikeiksi jalostetuilla koirilla.
Jaana Kankaanpää
Ulkonäön perusteella koirasutta ja susikoiraa ei välttämättä erota mistään. Kuvassa vuonna 2015 kuvattuja koirasusia.

Koirasudella tarkoitetaan kesykoiran ja suden risteymiä neljässä ensimmäisessä sukupolvessa.

Sukupolvien lukumäärästä riippumatta koirasusia ovat myös kaikki sellaiset risteymät, joissa toisena vanhempana on risteymä ja toisena muu kuin kesykoira.

Riihimäen seudun vs. valvontaeläinlääkäri Veera Gindonis kaipaa koirasuden määrittelyyn tarkkuutta. Eläimessä voi olla sutta hyvin paljon tai ainoastaan hyvin vähän, asian tutkiminen verinäyttein on hyvin hidasta ja hankalaa.

”Nykytilanteen kohentamiseksi, pitäisi eläinten polveutumistiedot olla selvillä, yksilöt tunnistusmerkittyjä sekä rekisteröity yksilöidyin omistajatiedoin.”

Eläinsuojelussa kaikki ihmisen hoidossa olevat koirasudet rinnastetaan koiraan.

”Koirasusien tarpeet ovat aivan erityyppiset kuin ihmisten lemmikeiksi jalostetuilla koirilla. Niillä saattaa olla liikunnan rajoittamisen vuoksi pakko-oireista käyttäytymistä, kuten esimerkiksi kehän kiertämistä. Eläimet voivat aiheuttaa ulvonnallaan myös paljon meteliä, mikä lisää naapuririitoja.”

Lue lisää aiheesta:

Koirasusien kasvattaminen, myynti, hallussapito ja pentujen teettäminen kielletään – kielloilla halutaan turvata suden geneettinen puhtaus

Lue lisää

Sudet tappoivat metsästyskoiran ja useita kanoja Pieksämäellä – poliisi antoi karkotusmääräyksen

Video: Maanviljelijän susihavainto sai ikävän käänteen: "Kissa lähti"

Luke: Viikonloppuna useampi suden ja metsästyskoiran kohtaaminen – "Lähetämme osanottomme koiransa menettäneille"

Metsästäjä ampui koiransa kimppuun hyökänneen suden Kuhmossa – poliisi käynnisti esitutkinnan nimikkeellä törkeä metsästysrikos