Erä

Video: Eräkauppias Juha Tenhunen päätti rakentaa kosteikon – "Emme halunneet helppoa lahtipaikkaa, vaan tarjoamme haasteellisen metsästysympäristön"

Tenhusen kosteikossa ei ole valtavia ruokintaröykkiöitä, joiden äärellä ammutaan kasapäin lintuja.

Pudasjärveläinen eräkauppias Juha Tenhunen on idearikas ja tarmokas kaveri, ja varsin innokas erä- ja koiramies itsekin. Hän päätti rakentaa kosteikon sekä omaksi että asiakkaidensa riemuksi. Ja onpa tuosta lintuparatiisista hyötyä linnuillekin. Vaikka siellä toki metsästetään paljon, tarjoaa kosteikko kodin ja lepopaikan tuhansille siivekkäille.

Tenhusen kosteikossa ei myöskään ole valtavia ruokintaröykkiöitä, joiden äärellä ammutaan kasapäin lintuja. Siellä jahti pidetään oikeana metsästyksenä. Eihän sen kuulu liian helppoa olla, on Juhan periaate.

"Emme halunneet rakentaa helppoa lahtipaikkaa, vaan tarjoamme haasteellisen metsästysympäristön, jossa todella on lintuja. Metsästäjästä on kiinni, saako hän niitä."

Tehnunen omistaa putiikin yhdessä legendaarisen isänsä 97-vuotiaan Anon kanssa. Jutuntekopäivänä Anolla oli muuta puuhaa, joten emme päässeet jututtamaan häntä. Mutta näemme videolla kyttäyspaalin, jota on modifioitu helppokulkuisemmaksi niin, että hiukan varttuneempikin metsästäjä pääsee helposti passipiiloonsa. Ano pudottelee sorsia yhä.

Myös Juha parempi puolisko Meeri Räisänen viihtyy kosteikolla koirineen.

"Se tässä on parasta, että täällä pääsee koirien kanssa aina tilanteeseen. Eri asia on sitten, saako ammuttua", Räisänen hymyilee.

Videolla näemme läheltä piti -tilanteen, kun Meerin koira saa sinisorsan kauniisti ylös.

Parin-kolmen tunnin vierailumme johtaa muutamaan hyvään tilanteeseen. Hiukan korkealla ja kovaa linnut kyllä lentävät meidän vierailumme aikana, ja huteja tulee.

Tenhusten kosteikko tuntuu todella hauskalta metsästäjän puuhamaalta. Voi kävellä, kahlata, meloa ja kytätä. Lintuja näkee varmasti ja paljon. Ja Juhalla on vielä kehityssuunnitelmia. Tämä ei ole vielä valmis.

"Laajennusta on tulossa, ja majoitustilannettakin parannellaan vielä", Juha lupaa.

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Video: Tältä näyttää Riistasiemen Oy:n koetilalla, jossa kasvatetaan riistasiemenkasveja

Video: Tero Sorosen metsojahti ei mennyt aivan nappiin, kun ihmisiä ovelammat linnut lähtivät lipettiin – "Tämmöstä se metsojen kanssa on"

Katso miten käärmeenmetsästäjä poimii käärmeen käsin – Etelä-Floridassa burmanpyton on haitallinen vieraslaji

Video: Sipoolaismetsästäjän kyyhkyn tiputus ei mennyt aivan putkeen, kun museoaseen varmistin oli hukassa yllättävässä tilanteessa