Erä

Tämän rauhoitetun lajin kalastuksesta voi rapsahtaa yli kolmen tuhannen euron sakot – arvaatko mistä kalasta on kyse?

Rauhoitettujen kalalajien pyynti voi tulla kalliiksi. Äärimmäisen uhanalaisten kalojen kantoja suojellaan rauhoitusajoin.
Raisa Kyllikki Karjalainen
Jos saa vahingossa ankeriaan saaliiksi sen rauhoitusaikana, on se välittömästi laskettava takaisin veteen, vaikka se olisi kuollut.

Rauhoitetun ankeriaan pyynti voi tulla kalliiksi.

Kalatalouden Keskusliitto muistuttaa ankeriaan rauhoitusajan alkamisesta. Äärimmäisen uhanalaisen ankeriaan kalastus on kielletty 1. lokakuuta ja kielto kestää tammikuun loppuun 2021.

Ankerias (Anguilla anguilla) on äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltu vaelluskala, jota esiintyy Suomen merialueella ja sisävesissä, mutta joka lisääntyy Sargassomerellä Atlantilla.

Euroopan ankeriaskanta on vähentynyt rajusti.

EU-tasolla on säädetty, että kunkin jäsenvaltion tulee rauhoittaa ankeriaan kaupallinen kalastus vähintään kolmeksi kuukaudeksi.

Suomi on venyttänyt rauhoituksen koskemaan neljää kuukautta. Lisäksi Suomessa rahoitus koskee myös sisävesiä ja vapaa-ajankalastusta. Ankerias on meillä siis kokonaan rauhoitettu 1.10.–31.1.

Äärimmäisen uhanalaisen ankeriaan pyytäminen rauhoitusaikana voi tulla kalastajalle kalliiksi.

Uhanalaisiin lajeihin kohdistuvien kalastusrikosten ja -rikkomusten yhteydessä tuomitaan valtiolle menetettäväksi se arvo, joka laittomasti saaliiksi otetulla kalalla on lajinsa edustajana.

Ankeriaan suojeluarvo on 3 510 euroa.

Suojeluarvojen tuomitseminen valtiolle menetettäväksi tulee kyseeseen vain niissä tapauksissa, joissa kalastaja on vastoin lakia ottanut ankeriaan saaliiksi.

Lue myös:

Suomeen istutetaan tänä vuonna 129 000 gramman painoista ankeriaanpoikasta

Lue lisää

Katso miten käärmeenmetsästäjä poimii käärmeen käsin – Etelä-Floridassa burmanpyton on haitallinen vieraslaji

Katso eräohjelmasta miten sujuu pienten hirvieläinten jousimetsästys sekä puupassista että maan pinnalta

Katso jahtivideo: Tunisiassa villisikojen ajometsästyksellä on pitkät perinteet

Katso eräohjelma: "Aikoinaan ei riistaa ruokittu ollenkaan, sitten houkutteluruokittiin ja nykyään vähempikin riittäisi"