Erä

Riistakeskus pyytää kuvia hanhisaaliista: Tavoitteena on selvittää kahden alalajin osuudet saaliista

Asiantuntija muistuttaa, että riistatieto on avain metsästyksen kestävyyteen ja liiallisten rajoitusten välttämiseen.
Asko Kettunen
Metsähanhen alalajien tunnistaminen voi olla metsästystilanteessa hankalaa. Kuvituskuva.

Suomen riistakeskus pyytää kuvia saaliiksi saaduista metsähanhista riistatiedon keräämistä varten, kertoo Suomen riistakeskus tiedotteessaan.

Kuvista tehdään alalajimääritys nokan värityksen sekä pään mittasuhteiden perusteella sekä ikämääritys siiven peitinhöyhenistä.

Kuvakeräys on vapaaehtoinen. Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mikko Alhainen kuitenkin kannustaa lähettämään kuvan kaikista saaliisi saaduista metsähanhista.

"Kaikista saaliiksi saaduista metsähanhista kannattaa lähettää kuva. Riistatieto on avain metsästyksen kestävyyteen ja liiallisten rajoitusten välttämiseen."

Kuvan saalislinnusta voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen hanhi@riista.fi.

Keräyksen tavoitteena on selvittää tundrametsähanhien ja taigametsähanhien osuudet metsästyssaaliissa.

Metsähanhen molemmat alalajit, eli taigametsähanhi ja tundrametsähanhi, ovat sallittua riistaa. Koska metsästystilanteessa alalajien erottaminen on vaikeaa, metsästyssäätely perustuu tiukkaan aika- ja aluerajaukseen, riistakeskus muistuttaa.

"Tarkoitus on, että taigametsähanhea ei ammuttaisi merkittäviä määriä. Suuressa osassa Suomea metsähanhen metsästys on edelleen kielletty, jotta taigametsähanhi ja erityisesti Suomen pesimäkanta vahvistuu", Alhainen kertoo.

Suomen riistakeskus muistuttaa myös, että saaliiksi saadusta metsähanhesta tehdään saalisilmoitus Oma riista -palvelussa tai postitse virallisella lomakkeella, jonka voi tulostaa Suomen riistakeskuksen sivuilta. Ilmoitus on suositeltavaa lähettää viipymättä saaliin saamisen jälkeen. Lakisääteinen raja ilmoituksen jättämiselle on seitsemän vuorokautta.

Metsähanhen metsästys on sallittua seuraavilla alueilla: Etelä-Karjalan maakunnassa, Etelä-Savon maakuntaan kuuluvissa Enonkosken, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan kunnissa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Karjalan maakuntaan kuuluvissa Kiteen, Liperin, Rääkkylän ja Tohmajärven kunnissa, Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluvassa Orimattilan kunnassa sekä Uudenmaan maakuntaan kuuluvissa Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon ja Pukkilan kunnissa.

Lue lisää

Katso metsästyslinjaisten labradorinnoutajapentujen temmellystä ja kokeneen kasvattajan pohdintaa koiran hyvistä metsästysominaisuuksista

Metsästys halutaan kieltää tiukasti suojelluilla alueilla – Metsästäjäliitto huolissaan Euroopan komission teknisestä ohjeistuksesta

Katso miten koiria treenataan villisioilla Ruotsissa – eräohjelmassa valmistetaan myös "väärällä tavalla" hirvipaistista rosvopaisti

Villisikajahtiin on hiivittävä kuin salaa – pimeässä toimiviin erikoisvarusteisiin uppoaa metsästäjältä pitkä penni