Erä

Haaskojen perässä kuvaajien eteen tulevat karhut ovat kaikkea muuta kuin kesyjä, sanoo luontokuvaaja ja kannustaa vierailemaan kuvauspaikoissa

Eläimet ovat usein todella lähellä kuvauskojua, vain kahden kolmen metrin päässä ja niistä voi erottaa yksilöllisiä piirteitä.
Veijo Toivoniemi
Luontokuvaaja Veijo Toivoniemi käy kuvaamassa paljon Kuhmossa alueen upean luonnon takia. Erityisen mielenkiinnon kohteena hänellä ovat karhut.

Ensimmäisen kerran haapajärvinen luontokuvaaja Veijo Toivo­niemi näki vilauksen vaaleakarvaisen karhun takapuolesta luontokuvauspaikalla Kuhmossa viime syksynä.

Tänä vuonna häntä on onnistanut useamman kerran. Takapuolen lisäksi hän on päässyt kuvaamaan ihan kunnon otoksia vaaleista karhuista.

”Käyn kuvaamassa Kuhmossa alueen upean luonnon takia. Erityisenä mielenkiinnon kohteena ovat karhut”, Toivoniemi kertoo.

Hän tietää, että osa ihmisistä suhtautuu luontokuvauspaikkoihin kriittisesti.

”Kannustan käymään näissä paikoissa ja tutustumaan toimintaan. Haaskojen perässä paikalle saapuvat karhut ovat kaikkea muuta kuin kesyjä.”

Eläimet kyllä tietävät ihmisten olevan läsnä. Ne tottuvat järjestelmäkameroiden ääniin. Mutta ei tarvita kuin jokin yllättävä ääni tai äkkinäinen liike, joka kuuluu tai näkyy kuvauskojusta, niin eläimet poistuvat nopeasti paikalta, kuvailee Toivoniemi.

Varsinkin pienemmät ja nuoremmat karhut ovat valppaina myös alueen isojen uroskarhujen varalta. Nuoret poistuvat äkkiä, kun kuulevat isojen kontioiden olevan tulossa.

Kuvauskojulle mennään iltapäivällä, sillä karhut saapuvat paikalle yleensä aikaisintaan neljältä. Kojulta poistutaan vasta aamulla.

”Näitä turvallisuussääntöjä on ehdottomasti noudatettava, eikä kojulta saa lähteä omin päin minnekään muulloin kuin sovittuna aikana, jotta vältettäisiin mahdolliset kohtaamiset suurpetojen kanssa.”

Kuvauspaikalle saavutaan aina toiveikkain mielin.

”Tiedän, että joillain turisteilla on ollut jopa listoja eläimistä, joita he haluaisivat nähdä. Mutta ei luonto toimi niin, joskus eläimiä ei tule ollenkaan.”

Kun eläimiä tulee paikalle, ne ovat usein todella lähellä kuvauskojua, vain kahden kolmen metrin päässä.

Kojun suojista karhuja ja susia pääsee tarkastelemaan rauhassa ja erottamaan niistä yksilöiviä erityispiirteitä, joiden perusteella eläimet on helppo tunnistaa, jos ne tulevat paikalle jonain toisena kertana.

”Yhdellä karhulla on esimerkiksi sydämen muotoinen karvaton alue, josta se on helppo tunnistaa. Yksi karhu taas tunnettiin nimellä Troublemaker eli riidankylväjä. Se oli nimensä veroinen, sillä se haastoi usein riitaa muiden karhujen kanssa ja siinä näkyi monien tappeluiden jättämiä jälkiä.”

Vuonna 2018 Kuhmossa tehtiin ensimmäisen kerran havaintoja karhupentueesta, jossa oli vaaleita pentuja.

Tänä syksynä julkisuuteen levinneet kuvat vaaleista karhuista ovat mitä ilmeisimmin tämän pentueen yksilöitä, joista yksi naaras ja kaksi urosta kulkevat nyt omia polkujaan.

”Olihan se yllättävä hetki, kun näin vaalean karhun ilmestyvän ensimmäistä kertaa paikalle. Mietin, että mikähän jääkarhu sieltä saapuu.”

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Nuotiossa ollut patruuna aiheutti metsästysseurueelle vaaratilanteen – joku oli pinonnut puut sytytystä vaille valmiiksi

Vuoden Luontokuvaksi nousi Petri Pietiläisen klassinen lintukuva tuoreella otteella

Video: Luontokuvaaja esittelee yhden lempimetsistään – Heikki Willamon ura alkoi eläimistä, joita juuri kukaan ei ollut kuvannut

Blondi karhu voi elää varsin normaalia mesikämmenen elämää – ellei sitten satu olemaan väärää sukupuolta