MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Erä

MT:n lukija kutsui hirveä, joka pettyi nähdessään miehen ja auton – kutsuhuuto koostuu yksinkertaisesta äänteestä

Hirvi ei aina kiinnostu kutsuhuudosta, mutta etenkin hirvien kiima-aikaan kutsu voi onnistua.
Asko Kettunen
MT:n lukija sai kutsuttua hirven lähelle. Hirvi lähti pois nähtyään, ettei huutelija ollutkaan toinen hirvisonni.

Lieksalainen Asko Kettunen on päässyt muutaman viikon aikana kahdesti verestämään isältään oppimaansa taitoa, nimittäin hirvenkutsuhuutoa. Jälkimmäisellä kerralla Kettunen sai myös kuvattua hirvisonnin, joka luuli Kettusta kilpakosijaksi.

Kettunen oli sunnuntaina seuraamassa valkoposkihanhien syysmuuttoa pellonlaidassa Lieksan Viekissä. Kun hän oli lähdössä seuraavaan paikkaan, hän huomasi toisen pellon laidassa noin 300 metrin päässä uroshirven.

"Aloin matkia uroshirven ääntelyä, koska halusin kokeilla, lähtisikö hirvi tulemaan kohti. Nyt on hirvien kiima-aika, ja ne kyllä hanakasti mittelevät voimiaan keskenään", Kettunen kertoo.

Hirviherra lähti kuin lähtikin tulemaan kohti. Mies ja auto olivat kuitenkin tylsä näky.

"Hirvi tuli tielle asti tarkistamaan, että eikö täällä todellakaan ole ketään, jonka kanssa voisi ottaa sarvista mittaa. Sillä oli sen verran leveät sarvet, että varmaan se oli jo saanutkin kilpakosijoita häädettyä."

Kettunen kuvailee hirvenkutsuhuutoa varsin yksinkertaiseksi ääneksi.

"Äänen saa aikaan esimerkiksi niin, että ottaa nenästä kiinni ja ölisee monta kertaa jotain sentapaista kuin öy, öy, öy."

Katso esimerkki hirvenkutsuhudosta:

Video: Pudasjärveläinen Janne Kummala ääntelee kuin hirvi, ja saalis tulee luo

Kettunen kuitenkin korostaa, ettei hirvenkutsuhuuto tai edes torvella kutsuminen ole mikään takuuvarma keino saada hirveä paikalle.

Hirvenmetsästys alkaa koko maassa lauantaina 10. lokakuuta, ja myös Kettunen on lähdössä koiriensa kanssa hirvimetsälle.

Hän kertoo metsästäneensä pitkään vain pienriistaa, sillä hän arvasi, että jos hirvenmetsästykseen ryhtyy, innostus ei helpolla lopu. Parikymmentä vuotta sitten hän antoi lopulta periksi.

"Ja niinhän siinä kävi, että innostus räjähti käsiin, ja harrastus on laajentunut myös koirapuolelle."

Lue lisää

Koirattomalla passimiehelläkin olisi hyvä olla talutushihna taskussa – "Kytke koira, sido se puuhun kiinni ja ammu vasta sen jälkeen hirven lopetuslaukaus"

Hirvikoiran omistaja viettää yksin maastossa satoja tunteja ja käyttää harrastukseen tuhansia euroja rahaa

Kommentti: Johtopäätöksiä riistalaukauksen hyvyydestä tai huonoudesta ei pysty tekemään vain lyhyen Facebook-videon perusteella

Hirviä ja villisikoja voi ampua samasta passista – tai olla ampumatta, mutta pelisäännöistä pitää kaikkien pitää kiinni