Erä

Maskit vedetään hirvijahdissa kasvoille, jos homma ei hoidu mönkijällä – väkeä ohjeistetaan koronasulkeisiin, kun kaatoa vedetään metsästä

Hirvenmetsästyksen alku latasi lauantaille jännitystä, mihin korona toi oman lisämausteensa.
Miska Puumala
Sarvipään matka päättyi viikonvaihteessa Paltamossa Hakasuon jahtiporukan saaliiksi.

Paltamossa kaatui aloituspäivänä lauantaina vain yksi uros, mutta sunnuntaina tilanne koheni.

"Viikonlopun saalis oli kaikkiaan neljä aikuista hirveä, joista kolme urosta ja yksi naaras”, kertoi jahdin alun MT:lle kuvannut Miska Puumala.

Puumalan mukaan enempäänkin olisi ollut mahdollisuuksia, sillä moni porukan koirista löysi hirven. Ampumatilanteita ei silti tullut. 

Korona pani myös hirvenmetsästyksen ohjeita uusiksi.

”Jokainen huolehtii hygieniasta ja turvaväleistä jahdin aikana sekä vapaa-ajalla. Metsälle ei tulla sairaana”, paltamolaisen Hakasuon seudun metsästysseuran jahtipäällikkö Kauko Kemppainen kertoo.

Hirvenkaadoille ei ole lupa kasaantua yli 50 metsästäjää käsittävässä jahtiporukassa. Vanhakantaisia kaatoryyppyjä ei ole enää aikoihin harrastettu onnistuneen laukauksen kunniaksi.

Paltamossa niin ikään toimivan Paltamon metsästysseuran puheenjohtaja Markku Ronkainen kertoo, että noin puolet jäsenistä on riskiryhmäläisiä.

”Muutamat heistä ovat ilmoittaneet jäävänsä tällä kertaa pois jahdista.”

Ronkaisen mukaan korona otetaan vakavasti desinfiointiaineineen ja maskeineen.

”Esimerkiksi majalle ei myöskään kokoonnuta kuin tietyillä porukoilla. Erilliseen paloitteluryhmään ei väkeä riitä, joten sama porukka huolehtii hirven orrelle asti”, Ronkainen kertoo.

”Yksi ja sama mies myös kantaa lihaa autolle.”

Orivedellä Länkipohjan suunnalla jahtiin osallistuva Antti Tarkkala mietti kauden alkaessa, muistetaanko maskit vetää ylle, kun ruhoa vedetään metsästä tai kuin ruhoa oiotaan paloittelussa.

”Siinä vetohommassa puuskutetaan lujaa satoja metrejä vetäjät metrin välein. Maskien käytöstä pitää keskustella vakavasti”, Tarkkala sanoo.

Kauko Kemppaisen mukaan Paltamossa maskit otetaan käyttöön juuri tällaisissa lähitilanteissa, jos homma ei hoidu mönkijällä ja vetolevyllä.

Lue myös:

Tänä syksynä ei kokoonnuta kaadolle – lauantaina alkaa hirvijahti, Metsästäjäliitto ohjeistaa jakamaan isot jahtiporukat pienryhmiin koronan takia

Metsästäjä ampui koiransa kimppuun hyökänneen suden Kuhmossa – poliisi käynnisti esitutkinnan nimikkeellä törkeä metsästysrikos

Lue lisää

Kommentti: Johtopäätöksiä riistalaukauksen hyvyydestä tai huonoudesta ei pysty tekemään vain lyhyen Facebook-videon perusteella

Uudelleen pesty kertakäyttösuojain suodattaa vielä kangasmaskia paremmin, selvitti VTT

"Ainakin kaupoissa ja kouluissa kaikkien pitäisi käyttää" – Moni pitää maskipakkoa tarpeellisena ratkaisuna

WWF: Meriin jääneet troolit ja verkot tappavat merieläimiä eteläisellä Itämerellä – vanhojen verkkojen keruu tehostunee myös Suomessa