Erä

Video: Opettaja Katri Heinmurto kehuu eräkummitoimintaa – "Tässä yhdistyy monia oppiaineita"

Eräkummi on innokas ja vastuullinen eränkävijä, metsästäjä tai kalastaja, joka johdattaa lapsia ja nuoria eränkäyntiasioissa talkootyönä.

Luonto on muotia, ja yhä useampaa kaupunkilaista lasta kiinnostaa kaikki mitä luonnossa voi tehdä. Siihen kuuluu retkeilyn lisäksi marjojen ja sienten keräily, kalastus ja metsästys. Koska monessa perheessä on luontoharrastusperinne katkennut, on hienoa, että on perustettu eräkummitoiminta, jonka avulla moni koululainen saa arvokasta oppia ja innostusta luonnossa harrastamiseen.

Eräkummi on innokas ja vastuullinen eränkävijä, metsästäjä tai kalastaja, joka johdattaa lapsia ja nuoria eränkäyntiasioissa talkootyönä. Tarkoitus on antaa ”kummilapsille” tietoja ja taitoja siitä, miten luonnossa ollaan ja eletään oikein ja kestävien periaatteiden mukaan. Ihan perusasiat leirielämästä, kokkailusta ja nuotion teosta ovat monille lapsille vieraita.

Mäntsälässä eräkummitoimintaa on harjoitettu pitkään. Opettajat pitävät näitä päiviä monipuolisina ja antoisina.

"Tässä yhdistyy monia oppiaineita, ympäristöoppi, biologiaa, jokamiehen oikeuksia ja myös liikuntaa kun pyöräilyä tulee 15 kilometriä", iloitsee Katri Heinmurto, viidesluokkalaisten opettaja Mäntsälän Myllymäen koulusta.

Myös oppilaat ovat mielissään luontopäivästä.

"Hauskinta on päästä leikkimään koirien kanssa, mutta aseopetus kiinnostaa myös", toteavat viidesluokkalaiset Ville Mukkala ja Atte Syrjä.

Videollamme eräkummi Tapio Rantanen opastaa koululaisia metsästyksen perusteisiin.

"Erätoimintaan kuuluu kalastus, metsästys, riistankäsittely, aseiden käsittely. Myös metsässä yöllä oleminen ja liikkuminen niin, ettei eksy, aiheita on vaikka kuinka paljon", Rantanen luettelee.

Eräkummitoiminnan on perustanut Metsähallitus, ja mukaan pääsevät kaikki innokkaat. Mukaan pääsee sekä oppilaaksi että eräkummiksi taitotasosta riippuen.

Lue lisää

Video: Dreeveriharrastaja ja arvostettu kisatuomari Heikki Knaapila rakensi eräparatiisin ja metsästäminen on jäänyt vähälle - ”Kyllä aivan hirvittää sanoakin, miten vähäiseksi on metsällä käynti jäänyt”

Katso metsästyslinjaisten labradorinnoutajapentujen temmellystä ja kokeneen kasvattajan pohdintaa koiran hyvistä metsästysominaisuuksista

Video: Pudasjärveläinen eräopas Janne Kummala haluaa säilyttää harmonian – "Tärkeimpinä arvoina minulla on nöyryys ja kunnioitus luontoa kohtaan"

Video: Olli-Pekka Vieno neuvoo, miten maastopyöräilyssä pääsee alkuun –"Pieni vaarantunne tässä viehättää"