MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Erä

Koirattomalla passimiehelläkin olisi hyvä olla talutushihna taskussa – "Kytke koira, sido se puuhun kiinni ja ammu vasta sen jälkeen hirven lopetuslaukaus"

Älkää jättäkö koiranohjaajaa yksinään ottamaan koiraa kiinni jahtipäivän päätteeksi vaan menkää kaveriksi, kehottaa kokenut metsästäjä ja hirvikoiramies.
Lari Lievonen
Pakkalan Fifa on Kimmo Pakkasen oma kasvatti, alle vuoden ikäinen jämtlanninpystykorvanarttu.

Jotta kaikki hirvenpyyntiluvat saadaan käytettyä, tarvitaan paljon hirvikoiria ja innokkaita hirvikoiranomistajia.

”Kyllä hirvikoira on nykyaikaisen hirvenmetsästyksen ydin. Lähes jokaisen hirven ampumiseen tarvitaan koiraa”, sanoo kontiolahtelainen Kimmo Pakkanen. Hän on kokenut metsästäjä, hirvikoirakokeiden ylituomari ja jämtlanninpystykorvien kasvattaja.

Pakkanen toivoo, että koirattomat passimiehet ottaisivat koirat ja koiranohjaajat huomioon jahdissa. ”Älkää jättäkö koiranohjaajaa päivän päätteeksi yksinään ottamaan koiraa kiinni vaan menkää kaveriksi mukaan.”

Vaikka koiraa ei omistaisikaan, Pakkanen neuvoo passimiehiä pitämään talutushihnaa taskussa.

”Kun ammut hirveä, varmista aina, että et vahingossa ammu koiraa. Ennen lopetuslaukauksen ampumista kytke koira, sido se puuhun kiinni ja ammu vasta sen jälkeen lopetuslaukaus. Koira on tällöin paremmassa turvassa ja samalla säästyy myös koiran kuulo.”

Autoilijoita Pakkanen kehottaa huomioimaan metsästyskauden ja hiljentämään, jos tien laidalla näkyy huomioväreihin pukeutuneita maastopukuisia ihmisiä, joilla saattaa olla hätävilkut päällä autossa.

”Koiran turvallisuuden lisäksi vauhdin hiljentäminen edistää autoilijan turvallisuutta, sillä koiran edellä tielle nousee yleensä hirvi.”

Uutisen otsikkoon lisätty 25.10. kello 10:55 väärien tulkintojen vähentämiseksi sana "hirven".

Lue lisää aiheesta:

Hirvikoiran omistaja viettää yksin maastossa satoja tunteja ja käyttää harrastukseen tuhansia euroja rahaa

Hirvijahti alkaa lauantaina, autoilijoiden syytä hiljentää vauhtia ja varoa sekä metsästyskoiria että hirviä – tahallaan ei koiran päälle saa ajaa

Yli 47 000 pyyntilupaa käytettävissä – täysimittainen hirvijahti alkaa tänään

Lue lisää

Säheltävällä koiralla voi teoriassa olla adhd, mutta todennäköisemmin sitä vaivaa järkevän tekemisen puute

"Koira oppii päiväkodissa sosiaalisia taitoja samalla tavalla kuin lapsikin" – koirien päiväkodit ovat yleistyneet kaikkialla Suomessa

Neljä hirveä vajosi jäihin keskellä hiekkakuoppaa – moottorisaha tärkeässä osassa, kun kolme pystyttiin pelastamaan

Villisikasaaliista jopa lähes puolet kaadettu koirajahdissa tänä syksynä – koko maan saalismäärä on merkittävästi suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan