Erä

Susi-kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle tänään – "pihakäyntejä tämän vuoden puolella jo 2 800 Tassu-järjestelmän mukaan"

Aloitteessa esitetään, että tulee valmistella laki, joka luo puitteet suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi.
Hanne Salonen / Eduskunta
Kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle 4. marraskuuta Kansalaisinfossa. Kuvassa oikealta vasemmalle apulaispääsihteeri Timo Tuovinen, lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi sekä luovuttajat Jukka Immonen, Jaakko Silpola, Mickel Nyström ja Timo Leskinen.

”Suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittaminen ja susivahinkojen estäminen” -kansalaisaloite on luovutettu tänään eduskunnalle, tiedottaa Suomen Metsästäjäliitto.

Aloitteessa esitetään, että tulee valmistella laki, joka luo puitteet suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi.

Lisäksi lain tulee mahdollistaa nykyistä luotettavampi suden kannanarviointi, suden lajipuhtaus ja määrittää valtakunnallisesti yhtenäiset toimintatavat uhkaa tai vaaraa aiheuttavien susien poistamiseen.

Aloite keräsi vaaditut 50 000 kannatusta vajaassa viikossa. Yhteensä aloite keräsi 61 618 kannatusilmoitusta kuukaudessa. Sen jälkeen nimien keruu keskeytettiin, jotta aloite saataisiin eduskunnan käsiteltäväksi mahdollisimman pian.

Sudet ovat aiheuttaneet kesän ja syksyn aikana merkittäviä vahinkoja sekä kotieläimille että metsästyskoirille. Kokonaisia lammaslaumoja on raadeltu ja vasikoita on viety jopa pihatoista, todetaan tiedotteessa.

"Metsästyskauden alussa 20.8.2020–31.10.2020 välisenä aikana sudet ovat tappaneet 21 metsästyskoiraa. Sen lisäksi ne ovat raadelleet 15 koiraa, jotka jäivät henkiin. Sudet ovat vieneet koiria ja kissoja myös pihoilta."

Susikanta on Suomessa kasvanut. Susilaumojen määrä oli Luonnonvarakeskuksen mukaan maaliskuussa 2020 noin 25 prosenttia edellisvuotta suurempi. Tänä vuonna sudet ovat käyneet ihmisten pihoilla jo 2 800 kertaa, käy ilmi Tassu-suurpetohavaintojärjestelmästä, kerrotaan tiedotteessa.

Kansalaisaloitteen valmistelusta vastasivat maa- ja metsätaloustuottajien järjestöt MTK ja SLC, Suomen Metsästäjäliitto ja useat metsästyskoirajärjestöt.

Lue lisää:

50 000 allekirjoitusta kasassa – suden kannanhoidollista metsästystä vaativa kansalaisaloite keräsi vaadittavat allekirjoitukset kuudessa päivässä

Lue lisää

Susiongelma on saatava ratkaistua

Ammutaanko kokonaisia susilaumoja vai susiyksilöitä? – kannanhoidollisen metsästyksen toteutustavasta pitää keskustella jo nyt, vaatii MTK:n edustaja

Susien pihakäynnit ja pannoituksesta luopuminen harmittavat ministeri Leppää – "Susivahinkoja on ollut liikaa, pantatiedoille olisi tarve"

Luonto-Liitto ei hyväksy suden kannanhoidollista metsästystä