Erä

Marraskuu on kaikkein pahin – riistakolareita jopa seitsenkertaisesti maaliskuuhun verrattuna, mutta tilastossa on yksi huojentava seikka

Tilastokeskuksen mukaan autoilijat ovat törmänneet riistaeläimiin tänä vuonna selvästi viime vuosia useammin.
Jukka Pasonen
Riistaonnettomuuksia on sattunut vuosi vuodelta enemmän. Hirvikolareita on kirjattu tänä vuonna kuitenkin edellisvuosia vähemmän.

Tieliikenteessä on tänä vuonna kolaroitu riistan kanssa selvästi enemmän kuin viime vuosina, kertoo Tilastokeskus.

Tammi-syyskuussa sattui yhteensä 8 402 riistaonnettomuutta. Viime vuonna vastaavaan aikaan onnettomuuksia kirjattiin 8 048 ja vuoden 2018 tammi-syyskuussa 7 349.

Hyvä uutinen on, että hirvionnettomuuksien määrä on vähentynyt. Kuluvan vuoden syyskuuhun mennessä niitä kirjattiin 969, kun viime vuonna samaan aikaan niitä oli yhteensä 1 351.

Hirvikolareiden vähenemisestä huolimatta onnettomuudet ovat johtaneet aiempaa useammin loukkaantumiseen tai kuolemaan, noin 7,4 prosentissa onnettomuuksista.

Tammi-syyskuun aikana hirvionnettomuuksissa on sattunut 72 loukkaantumista tai kuolemaa.

40 prosenttia riistaonnettomuuksista tapahtuu loka-joulukuun aikana. Marraskuu on yli 2 000 riistaonnettomuudella tilastojen valossa kaikkein synkin. Vähiten riistaonnettomuuksia sattuu helmi-maaliskuussa, viime vuosina määrä on näinä kuukausina vaihdellut noin 300 ja vajaan 600 välillä.

Lue lisää

Toivottavasti lapsukset lajintunnistuksessa eivät aiheuta lisävaaraa, kun kolari sattuu villisian kanssa

Hätävilkun käyttöön höllennys – Lakimuutoksen myötä hätävilkulla voi varoittaa muita autoilijoita myös auton ollessa liikkeessä

Metsästysaikaan hirvi voi rynnätä tielle paetessaan henkensä edestä, varaa autoosi tämä apu pahimman varalle

Hirvijahti alkaa lauantaina, autoilijoiden syytä hiljentää vauhtia ja varoa sekä metsästyskoiria että hirviä – tahallaan ei koiran päälle saa ajaa