Erä

Supikoirien ja kettujen ruhoja kaivataan näytteeksi – yli 180 eläintä on jo toimitettu rabiesseurantaan, vielä tarvittaisiin noin 170 lisää

Tähän mennessä eniten eläimiä ovat lähettäneet Tohmajärvi-Värtsilän metsästäjät.
Heikki Willamo
Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueilla sijaitsevalta rokotusalueelta on tähän mennessä toimitettu 22 kettua ja 161 supikoiraa.

Ruokavirasto tarvitsee tämän vuoden loppuun mennessä näytteitä vielä noin 170 ketusta ja supikoirasta rabiessyöttirokotusalueelta. Näytetavoite on 360 supikoiraa tai kettua.

Virasto vetoaa metsästäjiin rabiesseurannan tavoitteen saavuttamiseksi. Metsästäjien aktiivisella avustuksella on saatu vuosittain kerättyä useita satoja pienpetoja seurantaan.

Tähän mennessä vuotta virastolle on toimitettu rokotusalueelta 22 kettua ja 161 supikoiraa. Eniten eläimiä ovat lähettäneet Tohmajärvi-Värtsilän riistanhoitoyhdistyksen metsästäjät, 7 kettua ja 15 supikoiraa.

Eläinten ruhoja kaivataan Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueilla sijaitsevalta rokotusalueelta, erityisesti itäisen Etelä-Savon (Kerimäki, Puumala, Sulkava, Savonlinna) sekä Ilomantsin ja Joensuun alueilta, kerrotaan Ruokaviraston tiedotteessa.

Rokotusvyöhykkeen eläinten tutkiminen paljastaa, ovatko eläimet syöneet syöttirokotteita ja onko niiden veressä vasta-aineita. Näyte-eläimet tutkitaan myös rabiesviruksen varalta.

Eläinnäytteitä hyödynnetään lisäksi muiden taudinaiheuttajien, kuten myyräekinokokin ja trikinellojen seurannassa.

Suomi on levittänyt luonnonvaraisille eläimille tarkoitettuja syöttirokotteita itärajan kuntiin jo noin kolmenkymmenen vuoden ajan. Rokotuskampanjan avulla on estetty metsäraivotaudin leviäminen itärajan yli Suomeen.

Suomi on ollut vuodesta 1991 virallisesti rabieksesta vapaa maa. Rabiestapauksia kuitenkin todetaan edelleen Venäjän puolella.

Rokotusalueeseen kuuluvat seuraavat kunnat:


Ilomantsi, Joensuu, Tohmajärvi, Kitee, Rääkkylä, Parikkala, Puumala, Savonlinna, Sulkava, Ruokolahti, Rautjärvi, Imatra, Taipalsaari, Lemi, Luumäki, Pyhtää, Kotka, Hamina, Lappeenranta, Miehikkälä ja Virolahti

Ohjeet eläinten lähettämiselle löydät täältä

Lue lisää

YLE: Tampereelta löytyi viikonloppuna kymmenkunta kuollutta vesilintua – Ruokavirasto tutkii lintuinfluenssan mahdollisuutta

Suomalaiset minkkitarhat ovat välttäneet koronan, mutta Ruokaviraston seuranta jatkuu ainakin ensi kesään

Katso metsästyslinjaisten labradorinnoutajapentujen temmellystä ja kokeneen kasvattajan pohdintaa koiran hyvistä metsästysominaisuuksista

Metsästys halutaan kieltää tiukasti suojelluilla alueilla – Metsästäjäliitto huolissaan Euroopan komission teknisestä ohjeistuksesta