Erä

Luke: Suomen susikannassa ei ole merkkejä risteytymisistä koirien kanssa

Tulokseen päädyttiin laajassa ruotsalais-suomalais-venäläisessä tutkimuksessa.
Timo Aalto
Tiedossa olevia koiran ja suden risteymätapauksia on Suomesta kolme (viimeisin vuodelta 2010), Ruotsista yksi ja Norjasta yksi. Todetut risteymät on viranomaispäätöksillä poistettu.

Suomen tai Skandinavian susikannassa ei ole merkkejä tuoreista risteytymisistä koirien kanssa. Oulun yliopisto ja Luonnonvarakeskus tiedottivat asiasta.

Tulokseen päädyttiin ruotsalais-suomalais-venäläisessä tutkimuksessa. Siinä analysoitiin susien ja koirien sekä tunnettujen koiran ja suden risteymien koko perimä eli genomi.

Kansainvälisen tutkimuksen aineisto oli laaja. Mukana oli yhteensä yli 200 sutta Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjän Karjalasta. Suomalaisten susien osuus koko aineistosta oli lähes puolet eli 98 yksilöä.

Koirien koko perimä oli käytössä 112 yksilöstä. Ne edustivat pääasiassa sellaisia pohjoisia koirarotuja, joilla on suden kanssa yhteisiä ulkoisia piirteitä.

Tutkimuksen pohjalta on pääteltävissä, että suden ja koirien väliset mahdolliset risteytymiset eivät ole jättäneet jälkiä Suomen ja Skandinavian susien perimään.

Vain noin puoli prosenttia on sellaista ainesta, joka saattaa olla yhteistä koirien kanssa. Tämäkin juontunee ensisijaisesti susien ja koirien yhteisestä alkuperästä.

Tiedossa olevia koiran ja suden risteymätapauksia on Suomesta kolme (viimeisin vuodelta 2010), Ruotsista yksi ja Norjasta yksi. Todetut risteymät on viranomaispäätöksillä poistettu.

Tutkimus on julkaistu vertaisarvioidussa tieteellisessä julkaisusarjassa Evolutionary Applications. Kirjoittajina on tutkijoita Uppsalan ja Oulun yliopistoista sekä Lukesta ja Venäjän Tiedeakatemiasta. Analyysit tehtiin Uppsalan yliopistossa.

Lue lisää

Kuuluuko susi Suomen luontoon?

Susiongelma on saatava ratkaistua

Susialoite syytä ottaa vakavasti

Rohkea ja oikea päätös voi auttaa Hevosopiston ulos ahdingosta