Euroopan parlamentti äänesti tiistaina lyijyhaulien käyttö- ja hallussapitokiellosta kosteikoilla etäyhteydellä. Komission esitykseen valmisteltu vastalause ei saanut taakseen europarlamentaarikkojen määräenemmistöä.
Äänestys oli melko tiukka: mepeistä 292 kannatti vastalausetta ja 362 äänesti sitä vastaan.
"Ilouutinen lintujen ja luonnon suojelulle! Yhä vuosittain 4 000 tonnia lyijyä päätyy metsästyksestä vesistöihin. Miljoona lintua kuolee lyijymyrkytykseen", parlamentin jäsen Ville Niinistö (vihr.) tuuletti Twitterissä.
Komission esitykseen on valmisteltu myös toinen vastalause, josta äänestetään kesikivikkona illalla. Tämän etä-äänestyksen tulos on selvillä huomenna torstaina.
Jos tämäkään vastalause ei saa europarlamentaarikkojen määräenemmistöä taakseen, tarkoittaa se säädöksen hyväksymistä. Asetus tullaan julkaisemaan EU:n virallisessa lehdessä ja se tulee voimaan 20 päivän kuluttua julkaisemisesta.
Julkaisemisen jälkeen alkaa kahden vuoden siirtymäaika, jonka jälkeen asetus on kaikkia jäsenvaltioita sellaisenaan velvoittavaa sääntelyä. Jos jäsenvaltio säätääkin kansallisesti kattavamman, myös muita kuin kosteikkoalueita koskevan lyijyhaulikiellon, siirtymäaika on kolme vuotta.
Suomea on hiertänyt lyijyhaulikiellossa erityisesti kosteikkojen määritelmä, joka perustuu niin kutsuttuun Ramsar-sopimukseen. Sen mukaan kosteikkoihin luettaisiin mukaan myös turvemaat ja suot, joita Suomessa on maapinta-alasta kolmannes.
Tämä voisi tehdä lyijyhaulien käytön valvonnasta haastavaa, koska yksittäinen metsästäjä ei voisi olla varma, liikkuuko hän kielletyllä kosteikko-alueella vai ei.
Toinen komission esityksen pulmakohta koskee syyllisyysolettamaa. Komission mukaan kosteikkoalueelta tavattava metsästäjä, jolla on hallussaan lyijyhauleja, rikkoisi ampumiskieltoa, ellei pysty toisin osoittamaan.
Elsi Katainen (kesk.) äänesti vastalauseen puolesta. Hänen mielestään komission kantaa olisi pitänyt vielä muokata.
"Tämä on valitettavaa. Lain selkeät viat olisi voitu vielä korjata. Vaikutukset metsästäjille ja ampumaharrastajille on perattava kotimaassa tarkkaan läpi, tukea ja neuvontaa tullaan tarvitsemaan", Katainen kirjoitti Twitter-tilillään.
Lue lisää: