Erä

Riistanruokintaa halutaan rajoittaa Ruotsissa – erityisesti villisikavahinkojen takia, sillä kannan koko on arviolta noin 300 000 eläintä

Rajoitustoimien ulkopuolelle halutaan rajata esimerkiksi houkutteluruokinta, jota pidetään erittäin tärkeänä tehokkaan villisikajahdin järjestämiseksi.
Pirjo Loiskekoski
Riistaa ruokitaan joko eläinten ohjaamiseksi eri alueille, riistakannan tukemiseksi tai houkutellaan ammuttavaksi.

Ruotsissa hallitus on laatinut ehdotuksen riistanruokinnan kieltämiseksi ja rajoittamiseksi.

Tavoitteena on, että riistanruokintaa voitaisiin tarvittaessa kieltää tai asettaa sille ehtoja liikenneonnettomuuksien vähentämiseksi ja vakavien omaisuusvahinkojen välttämiseksi tai vähentämiseksi.

Rajoitusten mahdollisuuden olisi tarkoitus koskea rajoitettua aluetta ja rajoitetun ajan, tiedottaa Ruotsin Metsästäjäliitto.

Rajoitustoimia halutaan erityisesti villisikakannan hallitsemiseksi, sillä Ruotsin Tilastokeskuksen mukaan riistaeläimistä villisika aiheuttaa eniten vahinkoja.

Viimeisimmän kanta-arvion mukaan Ruotsissa on arviolta 300 000 villisikaa. Metsästysvuonna 2019–2020 ammuttiin runsas 146 000 eläintä.

"Analysoimme ehdotuksen huolellisesti ja jätämme vasta sen jälkeen vastauksemme", kommentoi Ruotsin Metsästäjäliiton pääsihteeri Bo Sköld ehdotusta liiton tiedotteessa.

Ruotsin maatalousministeri Jennie Nilsson oli jo ennakkoon varoittanut, että ehdotus rajoitustoimista on tulossa, joten sen julkaisu ei ollut yllätys.

Riistaa ruokitaan joko eläinten ohjaamiseksi eri alueille, riistakannan tukemiseksi tai houkutellaan ammuttavaksi.

Vuonna 2016 esiteltiin edellisen kerran ehdotus, jonka tavoitteena oli riistanruokinnan rajoittaminen, mutta Ruotsin parlamentti hylkäsi sen.

Sköldin mukaan uusin ehdotus on tasapainoisempi kuin vuonna 2016 esitelty.

Ehdotuksen mukaan riistanruokinnan valvonnasta vastaisivat lääninhallitukset. Rajoitustoimien ulkopuolelle halutaan rajata esimerkiksi houkutteluruokinta, jota pidetään erittäin tärkeänä tehokkaan villisikajahdin järjestämiseksi.

Lakimuutos halutaan saada voimaan ensi vuonna heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

Lue lisää

Liikenneturva: Heikoille jäille ei pidä mennä – valtaosa kuolemaan johtaneista moottorikelkkaturmista sattuu jäällä

Elävänä pyytävä aitaus on villisikojen metsästyksessä keino muiden joukossa – "Suurien saaliiden toivossa aitaustalkoisiin ei kannata ryhtyä"

Video: Tätä jättiä ei välttämättä kannata lähteä ohittamaan – pitkä yhdistelmä vaatii normirekkaa selvästi pidemmän ajan ja tienpätkän

Villisikasaaliista jopa lähes puolet kaadettu koirajahdissa tänä syksynä – koko maan saalismäärä on merkittävästi suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan