LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Erä

Riistanruokintaa halutaan rajoittaa Ruotsissa – erityisesti villisikavahinkojen takia, sillä kannan koko on arviolta noin 300 000 eläintä

Rajoitustoimien ulkopuolelle halutaan rajata esimerkiksi houkutteluruokinta, jota pidetään erittäin tärkeänä tehokkaan villisikajahdin järjestämiseksi.
Pirjo Loiskekoski
Riistaa ruokitaan joko eläinten ohjaamiseksi eri alueille, riistakannan tukemiseksi tai houkutellaan ammuttavaksi.

Ruotsissa hallitus on laatinut ehdotuksen riistanruokinnan kieltämiseksi ja rajoittamiseksi.

Tavoitteena on, että riistanruokintaa voitaisiin tarvittaessa kieltää tai asettaa sille ehtoja liikenneonnettomuuksien vähentämiseksi ja vakavien omaisuusvahinkojen välttämiseksi tai vähentämiseksi.

Rajoitusten mahdollisuuden olisi tarkoitus koskea rajoitettua aluetta ja rajoitetun ajan, tiedottaa Ruotsin Metsästäjäliitto.

Rajoitustoimia halutaan erityisesti villisikakannan hallitsemiseksi, sillä Ruotsin Tilastokeskuksen mukaan riistaeläimistä villisika aiheuttaa eniten vahinkoja.

Viimeisimmän kanta-arvion mukaan Ruotsissa on arviolta 300 000 villisikaa. Metsästysvuonna 2019–2020 ammuttiin runsas 146 000 eläintä.

"Analysoimme ehdotuksen huolellisesti ja jätämme vasta sen jälkeen vastauksemme", kommentoi Ruotsin Metsästäjäliiton pääsihteeri Bo Sköld ehdotusta liiton tiedotteessa.

Ruotsin maatalousministeri Jennie Nilsson oli jo ennakkoon varoittanut, että ehdotus rajoitustoimista on tulossa, joten sen julkaisu ei ollut yllätys.

Riistaa ruokitaan joko eläinten ohjaamiseksi eri alueille, riistakannan tukemiseksi tai houkutellaan ammuttavaksi.

Vuonna 2016 esiteltiin edellisen kerran ehdotus, jonka tavoitteena oli riistanruokinnan rajoittaminen, mutta Ruotsin parlamentti hylkäsi sen.

Sköldin mukaan uusin ehdotus on tasapainoisempi kuin vuonna 2016 esitelty.

Ehdotuksen mukaan riistanruokinnan valvonnasta vastaisivat lääninhallitukset. Rajoitustoimien ulkopuolelle halutaan rajata esimerkiksi houkutteluruokinta, jota pidetään erittäin tärkeänä tehokkaan villisikajahdin järjestämiseksi.

Lakimuutos halutaan saada voimaan ensi vuonna heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

Lue lisää

Tieliikenteessä kuoli viime vuonna 236 ihmistä, iäkkäimpien kuljettajien aiheuttamien onnettomuuksien määrä jatkoi vähenemistään

Kuolonkolareissa nuori kuski usein umpihumalassa – turvavyö olisi pelastanut monta ihmistä

Ari Komulainen menetti puolison liikenneonnettomuudessa – lapset ja tukiverkostot auttoivat pahimman yli

Asiantuntija: ASF leviää vääjäämättä länteen, seuraavaksi tulilinjalla Ranska ja Luxemburg