Erä

Lukijalta: "Äskettäin julkaistiin susitutkimus, joka väittää susiemme olevan puhtaita – vuosikymmeniä susiasioita seuranneena esitän mukana olleille kysymyksiä"

"Ihmettelen Erkki Pulliaisen vaikenemista", U. Pekka Kinnunen kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan.
Timo Aalto
Koirien ja susien risteytymisestä käydään kiivasta keskustelua.

Äskettäin julkaistiin susitutkimus, joka väittää susiemme olevan puhtaita. Vuosikymmeniä susiasioita seuranneena esitän Suomesta tutkimuksessa mukana olleille Jouni Aspille ja Ilpo Kojolalle kysymyksiä.

Professori Erkki Pulliainen kehotti jo 1970-luvulla risteyttämään suteen koiraa, ja tarhoista pääsi tai päästettiin koirasusia vapaiksi niin Suomessa kuin itärajan takana.

Moskovan Tiedeakatemian professori Pjotr Danilov totesi katsoessaan 1995 kuvaamaani videota susipentueesta, että molemmat vanhemmat olivat koirasusia. Sen näki heti ensisilmäyksellä koko olemuksesta, yksityiskohdista ja liikkeestä.

Seuraavana talvena vaelsi seudulla kahdeksan koirasuden lauma. Samanlaisia laumoja liikkui muuallakin. Heti tämän jälkeen alettiin koota nykyistä dna-aineistoa tästä sekalaisesta kannasta. Oliko kerätty dna-aineisto peräisin puhtaista susista? Tähän aineistoon perustuu kyseinen tutkimus.

Tutkimusraportissa mainitaan maassamme todetun vain kolme suden ja koiran risteytymistä: Juva 2005, Kuhmo 2010 ja Perho 2010. Risteymät väitetään tapetun. Mitä todisteita on tästä?

Kojola todisti valaehtoisesti 2014 Perhon salakaato-oikeudessa 20 vuotta aikaisemmin siellä liikkuneesta 20 yksilön laumasta ammutun neljä eläintä, joista kolme hän näki. Kaksi niistä oli hänen mielestään koirasusia ja yksi puhdas yksilö.

Miten nämä koirasudet olivat syntyneet, kun koiran ja suden risteytymisiä oli tapahtunut vain edellä kerrotut kolme ja nekin paljon myöhemmin kuin nuo Perhossa aikaisemmin ammutut yksilöt? Suurin osa koirasusilaumasta jäi jatkamaan sukua. Olivatko niiden jälkeläiset puhtaita susia?

Itärajan takaa oli tutkimuksessa mukana Konstantin Tirronen. Koska hän on yhtynyt tutkimusryhmän työn tuloksiin, on hänen näkemyksensä päinvastainen kuin kautta maailman arvostetun Pjotr Danilovin edellä kerrottu käsitys.

Kyseinen tutkimustulos on oikeassa, kun otetaan huomioon, että se perustuu Jouni Aspin hallussa olevaan koirasuden dna-aineiston, mutta tieteellinen todistusarvo siltä puuttuu täysin.

Ihmettelen Erkki Pulliaisen vaikenemista. Hän toimi Oulun Yliopiston professorina. Kun hän väitteli tohtoriksi, olivat hänen mielestään puhtaan suden ehdottomat tuntomerkit muun muassa mustat juovat ranteissa ja täysin mustat kynnet. Nykyisiltä "susiltamme" ne puuttuvat kertakaikkisesti, mutta saman yliopiston nykyinen professori Jouni Aspi pitää niitä ehdottoman puhtaina lajinsa edustajina.

Aspin hallussa oleva suden dna-aineisto kumoaa täysin Pulliaisen väitöstutkimuksessa toteamat seikat.

U. Pekka Kinnunen

Ilomantsi

Lue kaikki MT:n mielipidekirjoitukset

Lue lisää

Muutama kysymys susitutkimuksesta

Ahmamäärä on kasvanut noin kymmenkertaiseksi 1990-luvun alkupuoleen verrattuna

Valvontaeläinlääkäri: Koirasusiin liittyvä sääntely kaipaa kohennusta – "Eläimet pitäisi olla tunnistusmerkittyjä, rekisteröityjä ja polveutumistiedot selvillä"

Susiristeytysrotujen kasvattaja: "Koirasusia on ja tulee aina olemaan tarjolla Suomessa – ulkomailta niitä on myös saatavilla ja tuonnin valvonta on vaikeaa"