Erä

Video: Jahtipäällikkö Patrik Lindfors kertoo, mitä erityistä on villisian metsästyksessä, jos se tehdään kyttäysmenetelmällä

Villisian ampumatilanne tulee usein nopeasti.

Villisika leviää Suomenniemellä, ja yhä useampi metsästäjä ja metsästysseura pääsee opettelemaan possun pyyntiä. Se onkin aika tavalla erilaista niin ajometsästyksessä kuin kyttäysmenetelmällä suoritettuna.

Voisi luulla, että mitäs eroa siinä on peuran ajoon, koira perään ja passit kulkupaikoille, ja siinä se. Mutta näinpäs ei olekaan. Palaamme tuohon villisian ajometsästykseen myöhemmissä jutuissa. Nyt kuulemme jahtipäällikkö Patrik LIndforsilta, mikä on erityistä villisian kyttäämismetsästyksessä.

Ainakin voimakkaampi ryhmätyön luonne. Hyvänkin laukauksen jälkeen voi olla koulutetulle koiralle käyttöä. Myös päivystäviä passimiehiä on hyvä olla tavoitettavissa haavakon etsintää ajatellen.

"Meillä on viiden eri seuran yhteinen Whatsapp -ryhmä, josta löytyy apua passittamaan maastoa tarvittaessa. Yritämme yhdessä saada eläimen liikkeelle, ja siten poistettua se metsästä", Lindfors kertoo.

Villisian ampumatilanne tulee usein nopeasti. Ampujan havainnot ovat tärkeitä jälkihoitoa varten.

"Missä asennossa eläin oli, mikä oli matka, miten eläin reagoi ja mihin eläin meni. Nämä ovat tietoja, mitä tarvitaan", jahtipäällikkö sanoo.

Hän painottaa myös sitä, että haavoittuneen villisian kanssa pitää olla erittäin varovainen. Tämä oli toinen villisika tälle alueelle.

"Ovathan nämä jännittäviä tehtäviä, kun ei tiedä, minkä puskan takana se eläin voi olla tai löytyykö sitä lainkaan", Lindfors miettii.

Videolla olevassa etsintätilanteessa oli koirakin valmiina, mutta tällä kertaa sitä ei tarvinnut käyttää. Villisika löytyi parinkymmenen metrin päästä siitä, mihin se oli ammuttu.

Jos sitä ei olisi löytynyt pian, olisi koira haettu jäljille.

Lue lisää

Video: Raumalaisen Rami Saarisen koira näyttää, miten saalis kuljetetaan mallikelpoisesti metsästä

Video: Pitkän linjan suomenajokoiramies Rami Saarinen kertoo, millä periaatteilla hän on saanut koirankasvatuksessa aikaan hyviä tuloksia – yksi asia auttaa jokaista koiranomistajaa

Video: Eräopas Petri Ristiniemi on käynyt Ruoveden Siikanevalla pienestä pitäen – tällä kertaa mukaan lähti joukko luonto-ohjaajaopiskelijoita

Video: Joni Kinnunen lähti Viki-koiransa kansaa kettupyyntiin, mutta saaliiksi tulikin jotain aivan muuta – "Kunpa näitä löytyisi tiheämmin"