Erä

Kapinen susi lopetettiin poliisin päätöksellä Varsinais-Suomessa – susi oli lähes karvaton

Susilla todetut kapi-tapaukset ovat olleet Suomessa harvinaisia Ruokaviraston tauti-infon mukaan.
MT / Pertti Vuorinen
Kuva vuonna 2013 MT:n verkkosivuilla julkaistusta jutusta, jossa riistakameraan tallentui Huittisissa kapinen susi.

Kapin vaivaama susi lopetettiin keskiviikkoiltana Varsinais-Suomessa Koski TL:ssä, tiedottaa Lounais-Suomen poliisilaitos. Suden lopetti paikallinen suurriistavirka-apu.

Poliisi sai kapisesta sudesta ilmoituksen ja antoi luvan lopetukseen poliisilain ja eläinsuojelulain perusteella. Suden todettiin olevan suurelta osin lähes karvaton, todetaan poliisin tiedotteessa.

Susi toimitetaan tutkittavaksi Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan.

Kapi on ulkoloissairaus, jonka aiheuttaa nahan pintakerroksessa elävä punkki, kerrotaan Ruokaviraston verkkosivuilla.

Kapipunkkia on todettu yli sadassa nisäkäslajissa. Villieläimissä sitä esiintyy esimerkiksi ketuissa, supikoirissa, naaleissa, näädissä, susissa ja ilveksissä, mutta myös villisioissa, jäniseläimissä ja villeissä vuohieläimissä.

Kapi ilmenee aluksi hilseilynä ja näppylöinä ja myöhemmin nahan paksuuntumisena, pinnallisen karstan kertymisenä ja karvan paakkuuntumisena tai lähtemisenä.

Pitkälle edenneissä tapauksissa karvaton nahka on paksua, ryppyistä, hilseilevää ja tummaa. Usein eläin haisee voimakkaan eltaantuneelle. Eläin nuolee ja raapii nahkaansa. Vakavissa tapauksissa eläin kuihtuu kuoliaaksi.

Ruokaviraston infon mukaan eri eläinlajien välillä on eroja siinä, millaisia muutoksia tauti aiheuttaa. Kapinen susi voi pahimmillaan olla lähes karvaton, kun taas ilveksillä karva yleensä jää paikalleen, mutta paakkuuntuu nahan eritteistä.

Susilla todetut kapi-tapaukset ovat olleet Suomessa harvinaisia. Vakavia tapauksia on todettu vain alle vuoden ikäisissä susissa.

Lue myös:

Kapinen susi nähty Huittisten seudulla

Lue lisää

Dramaattinen susijahti Tohmajärvellä: Poikkeusluvalla metsästetty susi haavoittui, poliisi määräsi suurriistavirka-avun etsimään ja lopettamaan suden – aamulla lupa määrättiin täytäntöönpanokieltoon

Susipostia jälleen ministeriöön: kannanhoidollisen metsästyksen helpottaminen nyt Ylivieskan kaupunginhallituksen esityslistalla

Suden kannanhoidollisessa metsästyksessä Ruotsissa on ammuttu yhteensä 17 sutta – yhdellä susireviirillä tavoitellaan kaikkien susien tappamista

Hallinto-oikeus asetti Tohmajärven sudenkaatoluvan tänään toimeenpanokieltoon – susi ehdittiin ampua jo eilen