Kapin vaivaama susi lopetettiin keskiviikkoiltana Varsinais-Suomessa Koski TL:ssä, tiedottaa Lounais-Suomen poliisilaitos. Suden lopetti paikallinen suurriistavirka-apu.
Poliisi sai kapisesta sudesta ilmoituksen ja antoi luvan lopetukseen poliisilain ja eläinsuojelulain perusteella. Suden todettiin olevan suurelta osin lähes karvaton, todetaan poliisin tiedotteessa.
Susi toimitetaan tutkittavaksi Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan.
Kapi on ulkoloissairaus, jonka aiheuttaa nahan pintakerroksessa elävä punkki, kerrotaan Ruokaviraston verkkosivuilla.
Kapipunkkia on todettu yli sadassa nisäkäslajissa. Villieläimissä sitä esiintyy esimerkiksi ketuissa, supikoirissa, naaleissa, näädissä, susissa ja ilveksissä, mutta myös villisioissa, jäniseläimissä ja villeissä vuohieläimissä.
Kapi ilmenee aluksi hilseilynä ja näppylöinä ja myöhemmin nahan paksuuntumisena, pinnallisen karstan kertymisenä ja karvan paakkuuntumisena tai lähtemisenä.
Pitkälle edenneissä tapauksissa karvaton nahka on paksua, ryppyistä, hilseilevää ja tummaa. Usein eläin haisee voimakkaan eltaantuneelle. Eläin nuolee ja raapii nahkaansa. Vakavissa tapauksissa eläin kuihtuu kuoliaaksi.
Ruokaviraston infon mukaan eri eläinlajien välillä on eroja siinä, millaisia muutoksia tauti aiheuttaa. Kapinen susi voi pahimmillaan olla lähes karvaton, kun taas ilveksillä karva yleensä jää paikalleen, mutta paakkuuntuu nahan eritteistä.
Susilla todetut kapi-tapaukset ovat olleet Suomessa harvinaisia. Vakavia tapauksia on todettu vain alle vuoden ikäisissä susissa.
Lue myös: