LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Erä

Riistanhoitoyhdistyksen saama valtionapu vaihtelee toiminnan aktiivisuuden ja jäsenmäärän perusteella noin 1 600 euron ja 47 000 euron välillä

Vuoden 2021 avustuksiin vaikuttaa vuosina 2019 ja 2020 järjestetty toiminta.
Ari Sorvari
Suurriistavirka-avun hoitamien hirvieläinkolaritehtävien määrä on yksi valtionavun jakoperuste.

Riistanhoitoyhdistysten val­tionavustuksesta suuri osa jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa sen mukaan, kuinka paljon kussakin paikallisessa yhdistyksessä oli järjestetty edeltävänä vuonna toimintaa, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö (MMM).

Ministeriön mukaan tavoitteena on palkita erityisen aktiivisia yhdistyksiä.

Riistanhoitoyhdistysten valtionavustus oli vuonna 2020 yhteensä yli 2,5 miljoonaa euroa ja yhdistyksiä on Suomessa yhteensä 282.

Yhdistyskohtaisen avustuksen suuruus vaihtelee toiminnan aktiivisuuden ja jäsenmäärän perusteella noin 1 600 euron ja 47 000 euron välillä. Avustuksen keskiarvo on 9 200 euroa.

Valtionavustus on viime vuosina kattanut keskimäärin noin 55 prosenttia riistanhoitoyhdistysten varsinaisen toiminnan menoista.

Koronaviruspandemia on rajoittanut myös riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja tapahtumia kuluvan vuoden keväästä lähtien. Tämän vuoksi MMM muutti asetuksella valtionavustuksen jakoperusteita siten, että ensi vuoden avustukset määräytyvätkin kahtena edeltävänä vuonna järjestetyn toiminnan perusteella.

Vuoden 2021 avustuksiin vaikuttaa siis vuosina 2019 ja 2020 järjestetty toiminta. Päätöksellä haluttiin antaa riistanhoitoyhdistyksille aikaa sopeuttaa toimintaansa koronan tuomiin haasteisiin.

Isoin osa avustuksesta jaetaan yhdistyksen jäsenmäärän mukaisessa suhteessa. Muita jakoperusteita ovat muun muassa metsästyksenvalvonta, metsästäjätutkintoa valmistavan koulutuksen järjestäminen ja muu koulutustoiminta.

Valtionavustuksen jakoperusteiksi säädetyt suoritteet ja niiden painoarvot on säädetty sen perusteella, että ne tukevat riistanhoitoyhdistyksiä riistapolitiikan kannalta tärkeiden yhteiskunnallisten tehtävien toteuttamiseen, todetaan ministeriön muistiossa.

Esimerkiksi vuonna 2019 metsästäjätutkintoon valmentavia kursseja järjesti 75 prosenttia ja nuorisotilaisuuksia 70 prosenttia yhdistyksistä.

Lue lisää

Presidentti Niinistö ei lähde Pekingin olympialaisiin, mutta tiede- ja kulttuuriministeri Kurvinen lähtee

Rahoitusta jaossa riistanhoitoyhdistyksille – avustuksia myönnetään muun muassa kestävää ja turvallista metsästystä tukeviin koulutus- ja muihin hankkeisiin

Modernan toimitusjohtaja ei usko olemassa olevien rokotteiden tehoavan omikronia vastaan

Asiantuntija: Koronaa ei voi päästää mielestään vielä talvella tai keväällä – epidemia saattaa hellittää Suomessa syksyllä