Erä

Koronavuosi kartutti kalastonhoitomaksutuottoja yli 10 miljoonalla eurolla – maksuja on lunastettu myös tänä vuonna ennätystahdissa

Marraskuun alussa myyntiin tullutta vuoden 2021 kalastonhoitomaksua lunastettiin jo marras–joulukuussa yli 20 prosenttia enemmän kuin viime vuoden maksuja vastaavina myynninaloituskuukausina.
Stiina Hovi
Kalastonhoitomaksu tulee kalastuslain mukaan maksaa, jos on 18–64-vuotias ja kalastaa muuten kuin pilkkimällä, onkimalla tai silakkaa litkaamalla.

Vuoden 2020 kalastonhoitomaksuja lunastettiin nykyisen kalastuslain aikana ennätyksellinen määrä, yli 290 000 kappaletta. Maksut tuottivat yli 10,4 miljoonaa euroa, tiedottaa Metsähallitus.

Tuottoa kertyi yli 1,5 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna. Myös vuoden 2021 kalastonhoitomaksuja on lunastettu tähän mennessä vuotta aiempien vuosien alkua vilkkaammin.

Vuonna 2020 kalastonhoitomaksuja lunastettiin ahkerasti jo alkuvuodesta eteläisessä Suomessa, missä monet vesistöt pysyivät sulina. Maaliskuussa alkanut poikkeusaika lisäsi menekkiä huomattavasti ja kysyntä jatkui aiempia vuosia kovempana syksyyn saakka.

Myös valmistautuminen uuteen kalastusvuoteen on alkanut ajoissa. Marraskuun alussa myyntiin tullutta vuoden 2021 kalastonhoitomaksua lunastettiin jo marras-joulukuussa yli 20 prosenttia enemmän kuin viime vuoden maksuja vastaavina myynninaloituskuukausina.

"Kalastusinnostus on ilahduttava ilmiö ja lupamäärien kasvu kertoo myös kalastajien vastuullisuudesta", toteaa kalastajien puolesta ylpeänä Metsähallituksen erätalousjohtaja Jukka Bisi.

Kalastonhoitomaksu tulee kalastuslain mukaan maksaa, jos on 18–64-vuotias ja kalastaa muuten kuin pilkkimällä, onkimalla tai silakkaa litkaamalla. Kalastonhoitomaksun voi lunastaa koko kalenterivuodeksi 45 eurolla, viikoksi 15 eurolla ja vuorokaudeksi 6 eurolla.

Kalastonhoitomaksun voi ostaa Metsähallituksen verkkokaupasta osoitteesta www.eraluvat.fi, Eräluvat-sovelluksella, R-kioskeista, palvelunumerosta 020 69 2424 sekä Metsähallituksen luontokeskuksista.

Maksut kerää Metsähallitus, joka tilittää varat maa- ja metsätalousministeriölle.

Lue lisää

Suomen bruttokansantuote selvisi koronavuodesta EU:n keskiarvoa pienemmillä kolhuilla – koko vuoden takapakki oli 2,9 prosenttia

Kalastus ei kaipaa uusia maksuja

Hakkuut jäivät viime vuonna 80 prosenttiin kestävästä määrästä

Yli 70 000 kiinteistökauppaa viime vuonna – myös rakentamattomien rantatonttien myynti kasvoi rajusti